Доступність посилання

ТОП новини

Чого очікувати від 63-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН?


Нью-Йорк – Сьогодні у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку на тлі напруженої міжнародної ситуації відкрилася 63-тя щорічна сесія Генеральної Асамблеї. На порядку денному світового форуму, такі проблеми, як глобальні економічні потрясіння, пов'язані з фінансовою кризою, наслідки російської агресії проти Грузії, боротьба з міжнародним тероризмом.

За традицією, на відкриття загальних дебатів на Генеральну Асамблею збираються світові лідери – президенти, прем'єр-міністри, монархи, еміри, правителі всіх мастей, включно з представниками авторитарних режимів і відвертих диктатур. До речі, гучна демонстрація відбулася перед штаб-квартирою ООН. Ïї учасники протестували проти візиту іранського президента Ахмадинеджада.

Вулиці Нью-Йорка, особливо у районі Іст-Рівер, де стоїть хмарочос ООН, стали практично непроїзними для звичайного транспорту. Їх блокує поліція, даючи зелене світло лімузинам лідерів.

Останній виступ Буша

Виступив із трибуни Генеральної Асамблеї президент США Джордж Буш, востаннє, адже його перебування у Білому домі закінчується у січні 2009 року. Та й промова його була досить короткою – десь 20 хвилин. Буш говорив про проблеми, які стоять перед світовим форумом і найбільше – про боротьбу з міжнародним тероризмом, його президент назвав ганьбою нинішнього часу. Він заявив, що терористам не повинно бути місця у суспільствах, що вбивства невинних людей не мають виправдання й суперечать засадам релігій.

Друга велика тема промови Буша – те, що він назвав покликом свободи. Він зокрема, стверджував, що «уряди, які поважають права власних народів, поважають і права сусідніх». «Члени Генеральної Асамблеї повинні засуджувати тиранію так само енергійно, як вони засуджують тероризм. Дехто ставить під сумнів прагнення народів до свободи, але це спростовують події, що сталися на наших очах: від виборчих урн в Афганістані, Іраку, Ліберії – до Помаранчевої революції в Україні, Трояндової революції у Грузії, Кедрової революції у Лівані, Тюльпанової революції у Киргизстані. Ми бачимо, що люди послідовно роблять свій вибір, вимагаючи свободи», – наголосив президент Сполучених Штатів. Він, зокрема, засудив агресію Росії проти Грузії.

Третьою значною темою виступу Буша була фінансова криза і заходи Сполучених Штатів до подолання її, щоб не допустити глобальних негативних економічних зрушень.

«Усі проблеми людства – рукотворні»

Серед сьогоднішніх промовців на Генеральній Асамблеї ООН були також президент Франції Ніколя Саркозі, бразильський президент Луїс Інасіо Лула да Сильва, іранський лідер Махмуд Ахмадинеджад, президент Грузії Міхеїл Саакашвілі.

Президент Генеральної Асамблеї Мігель де Скотто Брокманн, відкриваючи дебати, зробив несподівану заяву, мовляв, «усі проблеми людства – рукотворні і пояснюються браком демократії в ООН, де невелика група держав ухвалює рішення зі власних інтересів, а бідні люди світу страждають від наслідків (цих рішень)».

Можливо, слова Мігеля де Скотто Брокманна можна пояснити тим, що резолюції Генеральної Асамблеї на мають такої зобов'язуючої сили, як резолюції Ради Безпеки ООН.

(Нью-Йорк – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG