Доступність посилання

ТОП новини

Щодня від раку шийки матки в Україні вмирають 6–7 жінок


Львів – Евіта Перон, Квітка Цісик, Венді Спербер, Кей Медфорд, Тамара Данц, Глорія Грехем, Інгрід Бергман, Бріджит Бардо, Дон Апшоу – окрім жіночої краси, таланту, слави усіх цих знаних жінок зі світу музики й кіно їх об’єднала ще й важка недуга – рак грудної залози і шийки матки. Частина з них, яким вдалося пройти успішне лікування, закликають жінок в усьому світі проходити обстеження. Адже найважливіше – це раннє виявлення хвороби. Зараз на Львівщині стартує акція з профілактики раку у жінок.

Щороку в Україні тільки від раку шийки матки вмирають близько 2 з половиною тисяч жінок, із них 500 працездатного віку.
За останні роки в області збільшилася кількість жінок у молодому віці, яким встановили діагноз раку шийки матки чи молочної залози.

Найвищий показник смертності у віці від 40 до 50 років. Адже у 25% випадків захворювання виявляється уже на пізніх стадіях. Але при ранньому виявленні недуги і належному лікуванні жінка одужує.

Однак, за словами лікарів, українські жінки у суєті-суєт регулярно не обстежуються. Що й збільшує ризик розвитку, скажімо, раку шийки матки у 5 разів. Лікарі рекомендують після 40 років раз на два роки зробити маммографію. Але таких апаратів, на яких проводять безкоштовне обстеження, на усю область включно зі Львовом є лише 6. При цьому ренгенплівка коштує 50 гривень.

За словами заступника начальника обласного управління охорони здоров’я Ірини Микичак, важливо, щоб жінки проходили огляд у лікаря. «Дуже важливо, щоб бодай раз на місяць, у квартал, жінка сама обстежила і пропульпувала молочну залозу. Якщо побачила якісь зміни чи виділення, негайно потрібно звертатись до фахівця, пройти обстеження», – каже вона.

В Україні щодня реєструють 450 нових випадків захворювання на рак

Від 13 до 24 жовтня в усіх поліклініках Львова та області проведуть акцію з профілактики та раннього виявлення раку в жінок. Кожна жінка зможе безкоштовно обстежитись і зробити аналіз. Важливо, щоб жінки знайшли для себе час і пройшли огляд. Адже торік вдалося оглянути 27 тисяч жінок в області і у 25% виявили хворобу на пізній стадії.

Нині в Україні обговорюють досвід європейських країн, де дівчатам у віці 12 років, за згодою батьків, проводять вакцинацію проти раку шийки матки. Але тут є чималі дискусії серед самих онкологів.

Загалом в Україні щоденно реєструють близько 450 нових випадків захворювання та 250 смертей від раку як у чоловіків, так і жінок.

Фінансування з державного бюджету на лікування онкохворих становить лише 40% від потреби. Більшість ліків хворий купує за власні кошти. Один курс лікування коштує понад 50 тисяч гривень.

У проекті Держбюджету-2009 на закупівлю лікарських засобів для онкохворих передбачено 63% коштів від потреби. Ще менше фінансування передбачено у проекті держбюджету на наступний рік на лікування раку у дітей.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG