Доступність посилання

ТОП новини

Харківські художники розмальовують старі будинки в центрі міста


Харків – На сірих стінах будівель з’являються зображення відомих людей, на честь яких названі вулиці, а також герої американських мультфільмів. Розмалювати глухі сірі стіни на найстаріших харківських вулицях взялися п’ятеро молодих художників, студентів Академії дизайну і мистецтв.

Чотири хлопці і одна дівчина вирішили, що у міста немає обличчя, а на вулицях — жодних натяків на людей, на честь яких вони названі. Тому, заручившись підтримкою муніципалітету, художники взялися за роботу. Тобто, за «стрітуху», як самі це називають.

«На Гоголя немає Гоголя. На пушкінській, як кажуть хлопці, немає Пушкіна. Хоча там є невеличкий бюст, але для такої постаті, для такої вулиці цього замало, як вони вважають. Тому вони вирішили подарувати обличчя місту. Ми вже бачимо позитивні відгуки і від мешканців. Бо ми ж не псуємо якесь архітектурне надбання, а навпаки... На вулиці Гоголя це стіна вздовж двора, яка огороджує гаражі, на Пушкінській це темна арка, яку вони оживили»,— каже Марина Конєва, заступник директора Художньої галереї, де підтримали Стріт-Арт проект.

Дуель на Пушкінській

Сюжет на Пушкінській найбільше подобається авторам, каже художник Роман Мінін: «На тему — дуель. На одній стіні арки Пушкін, а напроти нього алегорія Дантеса. Там є всі сучасні герої американські, супергерої. І виходить це дуель вигаданих супергероїв і реальної людини, дуель поезії і шоу-бізнесу, дуель старого і нового покоління».

Слідом за Пушкінською та Гоголя художники мають намір розмалювати ще й будинки на Раднаркомівській. Кажуть, ані народних комісарів, ані натяків на комунізм не буде. Там знову зустрінуться Пушкін і Гоголь. Але тема інша: роздоріжжя. Втім, власники офісних будинків на Раднаркомівській згоди на роботу художникам не дають, каже Роман Мінін.

«Ми мистецтва не потребуємо», – власники старих будівель

За словами художників, муніципалітет дозволив там розмальовувати, але приватні структури, які володіють там стіною, проти: «І вмовити їх неможливо. І як їх зацікавити, якщо, цитую, «ми мистецтва не потребуємо».Тобто, якщо це стосується приватної власності, то починають — мовляв, давайте нам гроші, щоб ми дозволили вам тут розписувать. Розумієте, такі собі розумники».

Якщо проект харків’янам сподобається, хлопці обіцяють влітку до Дня міста організувати фестиваль Стріт-Арту і розмалювати ще кілька вулиць. Наприклад, Маяковського та Леніна. До того ж, наступного року художників чекають у Польщі. Влада Познані запропонувала розписати цілий район, який нещодавно звели, і який, за задумом, має стати привабливим для туристів.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG