Доступність посилання

ТОП новини

Зі свободою слова в Україні стало трошки краще


Прага – «Репортери без кордонів» оприлюднили свій щорічний звіт про ситуацію зі свободою слова в світі за 2008 рік. Україна в цьому звіті окремо не згадується, отже справи зі свободою слова тут не такі вже й скрутні. Гірше стало з цим Грузії, ще гірше в Білорусі, і найгірше з усіх пострадянських республік – у Тукменистані.

Якщо продовжити перелік найгірших показників, то в списку цьогорічного індексу «Репортерів без кордонів», який вимірює свободу слова у 173 країнах в цілому світі, на останньому місці Еритрея, над нею (на 172-му) – Північна Корея, а третій знизу – Туркменистан. Куба – на 169-му місці, а Китай, який приймав літню Олімпіаду, на 167-му.

Щороку «Репортери без кордонів», які оберігають свободу слова в цілому світі і захищають права журналістів, оприлюднюють свій звіт. І цього року далеко позаду залишаються країни Середньої Азії, особливо ті, де тривають воєнні конфлікти.

Керівник азійського відділення «Репортерів без кордонів» Венсан Броссель каже Радіо Свобода, що журналісти в таких країнах конфліктів працюють під тиском з обох сторін.

Броссель, зокрема, згадує журналістів в Афганістані, які працюють під особливим тиском і руху «Талібан», і афганської влади. У цьогорічному індексі «Репортерів без кордонів» Афганістан посідає 156-ту позицію. Ця країна, поряд з Іраком, Пакистаном і Сомалі, далі залишається «чорною зоною» для преси, де журналісти щодня є мішенями для вбивств, викрадень і погроз.

Найгіршим розвитком ситуації зі свободою слова, якщо говорити про терени колишнього СРСР, «Репортери без кордонів» вважають погіршення ситуації на Кавказі, де дві з трьох незалежних країн (Вірменія і Грузія) запроваджували надзвичайний стан. Кілька журналістів стали жертвами війни у Грузії (ця країна посідає 120-ту позицію)

До останньої двадцятки в списку входить і Білорусь – вона на 154-му місці (як остання диктатура в Європі); на 171-му місці – Туркменистан, а трохи кращі показники в Узбекистану (162-й у списку).

Росія, де преса, на думку правозахисників, далі зазнає переслідувань, – на 141-му місці, однак «Репортери без кордонів» роблять висновок, що від часу президентства Дмитра Медведєва ситуація в цій країні дещо покращилася.

Елза Відал, керівник бюро «Репортерів без кордонів», яке займається безпосередньо Європою і колишнім СРСР, сказала Радіо Свобода з приводу ситуації в колишніх радянських республіках: «Імпортування демократії – це не так важливо, щоб побудувати реальну демократію. І необхідно не тільки імпортувати інституції чи закони. Те, чого потребують ці країни, – це бажання втілити свій дух демократії, їхня постійна потреба у тому, щоб мати живе громадянське суспільство».

Україна в списку на 87-му місці. Це поступ у порівнянні з минулим роком, коли вона посідала 92-гу позицію. Однак, окремо про Україну не згадують. А це добра новина.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG