Доступність посилання

ТОП новини

У Криму вшанували жертв червоного терору


Під час жалобного мітингу
Під час жалобного мітингу

Сімферополь – У п’ятницю в Криму вшановували жертв червоного терору. Після захоплення у 1920 році Кримського півострова більшовиками протягом кількох місяців від їхніх рук там загинули понад 100 тисяч осіб. У пам’ять загиблих в Сімферополі пройшов жалобний мітинг.

Мітинг провели біля меморіального каменя в міському саду Сімферополя, встановленого громадськістю торік, коли вперше в Криму публічно згадали про цю трагічну дату. В середині листопада 1920 року більшовики повністю захопили Крим.
Якраз у ці дні виповнюється 88 років так званому «Великому ісходу», коли на кораблях російського Чорноморського флоту Крим покинули майже 200 тисяч представників Білої армії, врангелівської адміністрації та членів їхніх родин.
Іще приблизно стільки ж залишилося. І протягом листопада-грудня 1920 і січня наступного року комуністи убили в Криму понад 100 тисяч осіб – так званих «контрреволюціонерів і тих, хто їм співчував». У радянські часи ця трагедія замовчувалася.
Виступає Сергій Шувайников
Організатор жалобного мітингу в Сімферополі, лідер Російського фронту Криму Сергій Шувайников висловив жаль, що люди, які перебувають при владі, зокрема, висуванці Російської громади Криму, «навіть не здогадалися просто провести у школах уроки історії і згадати ці жертви, яких зазнав російський народ, кримські татари, українці, вірмени, греки – усі народи, які заселяли Крим».
Сергій Шувайников в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що важливо, щоб трагічні події історії не повторилися ніколи – ні в Криму, ні в Україні загалом, «щоб ніколи більше не було ні громадянської війни, ні червоного, білого, помаранчевого чи блакитного терору».
Голодомор – іще один злочин комуністичного режиму
Сергій Шувайников також засудив спроби сучасних кримських комуністів зірвати вшанування в Криму жертв Голодомору в Україні. У 30-ті роки минулого століття півострів входив до складу РРФСР, а тому тут не було організованого голоду.
Схилили прапори
Але люди від нього помирали – це були втікачі з південних регіонів тодішньої Української РСР. І найбільше таких жертв було у північному Криму, на кордоні з Херсонською областю. Саме тому в селі Цілинне Джанкойського району днями відкрили пам’ятний знак загиблим під час Голодомору.
Про страшний голод в Україні і на Кубані згадували і на жалобному мітингу в Сімферополі. І хоча проводили його активісти Російського фронту, учасники акції схилили прапори на знак вшанування пам’яті мільйонів загиблих українців, представників інших народів колишнього Радянського Союзу.
(Сімферополь – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG