Доступність посилання

ТОП новини

За газовою сваркою вже не сховати економічних проблем Росії та України (європейська преса)


Прага – Європейські оглядачі відзначають, що газова сварка між Україною і Росією розвивається на тлі загострення кризи в обох країнах. Москва, як пишуть газети, намагається скористатися газовими негараздами в Києві, щоб взяти під контроль частину газової інфраструктури України. На думку оглядачів, Москва хоче таким чином поправити свої фінансові труднощі у час, коли російський «Газпром» змушений знижувати ціни на блакитне паливо для Європи. Тим часом деякі європейські видання песимістично оцінюють двох наступних головуючих в ЄС – Чехію і Швецію і прогнозують, що це може негативно позначитися на боротьбі з економічною кризою в Європі в наступному році.

Лондонська «Таймс» пише про занепокоєння в Брюсселі тим, що російсько-українська газова суперечка вже вкотре може вдарити по європейських споживачах російського газу. Газета цитує представника Єврокомісії, який скаржиться, що «це трапляється кожної зими, починаючи з 2005 року». «Таймс» також зазначає, що, і Україна, і Росія цього разу мають серйозні економічні проблеми, як фінансового, так і галузевого характеру. Часопис наголошує, що головній «дійній корові» російської економіки, «Газпрому», доведеться знижувати у наступному році ціни на блакитне паливо для європейців, бо це прописано у довготривалих контрактах і прямо залежить від падіння цін на нафту.

Лондонське видання також вказує на намагання Москви скористатися українськими газовими негараздами і збільшити свій вплив на українську газову інфраструктуру, через яку транспортується до Європи близько 80 відсотків російського газу. «Таймс» також інформує про наростання у Києві не лише політичною напруги але й хвилі соціального невдоволення та протестів проти зростання цін і девальвації гривні. В газеті також йдеться про похмурі прогнози щодо Росії, де внаслідок спаду виробництва в основних галузях російської економіки безробіття наступного року може сягнути 7 мільйонів осіб.

Німецька «Гандельсблат» повідомляє , що російський «Газпром» вже розіслав попередження про можливі проблеми з постачанням газу німецьким споживачам і вказує при цьому, що вся вина щодо невирішених газових проблем лежить на українській стороні, яка «ймовірно, не зацікавлена в позитивному результаті, бо не лише відкладає переговори але й змінює команди, які їх ведуть».

Швейцарська «Ле Тан» оприлюднила песимістичний коментар на тему наступного головування в ЄС Чехії та Швеції. Газета вважає, що негоже для Чехії, яка має з 1 січня головувати в Європейському Союзі, щоб її президент знімав зі своєї резиденції прапор ЄС і збирався у лютому виступати перед Європарламентом з претензіями до Брюсселя. Швейцарське видання також друкує погрози з боку деяких чеських політиків зірвати у червні наступного року в Чехії вибори до Європарламенту. Швеція перебере естафету від Чехії у кріслі голови ЄС у червні. «Ле Тан» цитує при цьому одного з депутатів Європарламенту, який нарікає, що «дві маленькі країни, які не входять до зони обігу європейської валюти, стануть біля керма ЄС у розпалі кризи, незавершеності конституційної реформи, без харизматичного голови. Приземлення після Саркозі буде жорстким», – пророкує «Ле Тан».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG