Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїль вже третю добу проводить військову операцію в Смузі Газа


Палестина -- Ізраїльський гелікоптер «Апач» бомбардує позиції палестинського угруповання «Хамас» у північній частині смуги Газа, 29 грудня 2008 р.
Палестина -- Ізраїльський гелікоптер «Апач» бомбардує позиції палестинського угруповання «Хамас» у північній частині смуги Газа, 29 грудня 2008 р.

Прага – Ізраїльська авіація в понеділок бомбардувала позиції палестинського угруповання «Хамас» у Cмузі Газа. Палестинці повідомляють про понад 300 загиблих. За даними ООН, кількість жертв серед мирного населення вже сягає більше ніж 50 осіб. Ізраїль попереджає про можливість розгортання повномасштабного наступу на смугу Газа у відповідь на щоденні ракетні та мінометні обстріли ізраїльської території з боку бойовиків правлячої в Смузі Газа партії «Хамас». Ударні сили цього угруповання розпочали обстріли відразу ж після того, як 19 грудня Ізраїль відмовився відновити угоду про перемир’я.

ООН та Євросоюз закликали сторони до припинення насильства, але Ізраїль привів у бойову готовність понад 6 тисяч резервістів і погрожує розгорнути повномасштабний наступ на «Хамас» у Смузі Газа. Марк Реґев, речник прем’єр-міністра Ізраїлю Єгуда Ольмерта, напередодні заявив, що воєнна операція триватиме доти, «доки громадяни на півдні Ізраїлю живуть в ситуації терору і під страхом щоденних ракетних обстрілів».
«Ізраїльський уряд вирішив у неділю привести у готовність резервістів. І хоча наші початкові удари по збройній машині «Хамасу» мали успіх, все ж ми не сумніваємося, що масштаби цих сил «Хамасу» в Смузі Газа залишаються величезними і небезпечними», – зазначив Марк Реґев.
У понеділок ізраїльська авіація бомбила Ісламський університет у Смузі Газа та урядові будівлі «Хамасу». Ізраїльські сили зосереджені нині вздовж кордону зі Смугою Газа.
«Хамас» погрожує дати відсіч, зокрема, «атаками смертників»
Палестина -- поранена внаслідок ізраельского повітряного удару жінка, 28 грудня 2008 р.
«Хамас» тим часом не збирається припиняти обстріли ізраїльської території. Його представник Фаузі Барум заявив про використання всіх наявних можливостей опору, включно з «атаками смертників».
«Ця відкрита війна зі Смугою Газа і проти нашого люду, проти «Хамасу» лише посилить наш опір проти ворогів-сіоністів. Ми будемо захищати наших людей, наші родини, захищати Палестину і продовжувати наші методи боротьби. Ми продовжимо це у всіх формах, включно з атаками смертників, і це буде відповіддю на атаки Ізраїлю», – наголосив представник «Хамасу».
Тим часом представники Червоного Хреста заявляють, що ситуація в лікарнях Смуги Газа є критичною, не вистачає ліків і крові для поранених.
Світова реакція на кровопролиття на Близькому Сході суперечлива. Рада Безпеки ООН закликала до припинення насильства. Адміністрація американського президента Джорджа Буша поклала відповідальність за припинення переговорів на керівників «Хамасу». Канцлер Німеччини Анґела Меркель також звинуватила «Хамас» у загостренні конфлікту через обстріл ізраїльської території та відмову від перемир’я.
Іран -- анти-Ізраїльська демонстрація у Тегерані, 29 грудня 2008 р.
Натомість у країнах Близького Сходу наступ Ізраїлю викликав масштабні акції протесту. У Тегерані на заклик духовного лідера Хаманеї тисячі іранців вийшли на демонстрації. «Ми будемо боротися на смерть! Ми не підемо на компроміс!», – лунали вигуки.
В Індонезії майже тисяча студентів висловила свою підтримку палестинцям, розмахуючи палестинськими прапорами та вигукуючи: «Ізраїль – справжній терорист».
Офіційний Київ заявив про непропорційне використання сили
Україна, зі свого боку, на офіційному рівні висловила стурбованість подіями у регіоні. Київ засудив ракетні обстріли ізраїльських територій із Смуги Газа, але водночас висловив сумнів у пропорційності вжитої Ізраїлем військової сили.
Під час бойових дій там також постраждали українці. Міністерство закордонних справ України повідомляє, що під час авіаобстрілу ізраїльтянами Смуги Газа, було поранено громадянку України і її доньку.
(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG