Доступність посилання

ТОП новини

«Вклади на замку». Деякі українські банки не повертають депозити, термін яких закінчився


Із різних регіонів України повідомляють про відмову деяких комерційних банків повертати депозит. Іноді взагалі відмовляються це робити, а подекуди погоджуються, але видають гроші частково. Причому йдеться не про дострокову видачу депозиту, яку Національний банк України заборонив комерційним банкам у жовтні минулого року, а вчасне зняття коштів, яке ніхто не скасовував. Відмова банків повертати гроші – це тенденція чи прикрі винятки? Як українському вкладникові забрати свої кровні, якщо банк відмовляється віддавати?

Вкладникам доводиться звертатися до суду і до впливових знайомих

У Львові забрати свої кровні, навіть коли сплив термін депозиту, непросто. Працівники деяких банків, бідкаючись на брак готівки, погоджуються видавати гроші або частково, або приходити завтра. Вкладникам доводиться долати бюрократичні перешкоди, створені самими ж банками, збирати довідки, і навіть звертатися до суду, розповідає кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук.

Звичайна ситуація. Родина 3 роки тому поклала 2 тисячі доларів на депозит синові, щоб мати гроші для оплати навчання чи на поїздку на стажування за кордон. Термін депозиту завершувався наприкінці грудня. Згідно з угодою, за місяць повідомили банк з іноземними інвестиціями, що закриють депозит і заберуть свої гроші. Також додали документи про поїздку сина за кордон. Однак у день закінчення терміну угоди знову довелось писати заяву, надавати ще документи. І тільки рада банку може ухвалити рішення чи видати гроші, повідомили родину. Дуже багато бюрократичних перепон вигадав сам банк, розповів батько. «Я знаю також численні випадки, коли людям, щоб забрати свої ж гроші, доводилось платити хабар».

Цій родині пощастило, їм видали гроші, після того як вона пригрозила судом і ще звернулась до знайомого впливового банкіра.

Однак це виняток. Нині львів’яни не можуть отримати свої ж гроші, навіть коли закінчився термін депозиту.Люди подають довідки від лікарів, що на них чекає операція, чи інші вигадують довідки, щоб лише забрати власні гроші.

Банкір Степан Кубів зазначив, що така неправильна поведінка банків щодо своїх клієнтів лише зашкодила іміджу банківських установ, які цілковито втратили довіру у людей. А тепер, щоб люди знову понесли у банки свої заощадження, потрібно буде докласти значних зусиль і на це потрібні роки.
Банки важко здобували довіру і легко її втратили.

Натомість киянка Олена забрала недавно свої гроші з депозиту без особливих проблем. «2 роки тому я поклала на депозит певну суму грошей в один із українських банків. У день, який був зазначений в угоді, я прийшла до банку і попросила віддати мені вкладені гроші. Працівники банку досить наполегливо мене вмовляли не забирати, пропонували мені певні бонуси, додаткові відсотки, але я відмовилася, написала заяву і в той же день мені видали гроші».

Щоправда, не всім киянам пощастило так само, як Олені. За повідомленням «5 каналу», упродовж десяти днів вкладниця одного з банків Валентина Мирончук по півдоби проводить біля кас. Термін депозиту жінки закінчився ще тиждень тому, однак банк не розрахувався. На прохання клієнтів надати офіційну інформацію працівники фінансової установи уникають відповіді. Не даючи можливості для звернень до суду або прокуратури.

Банки неохоче віддають клієнтам депозити, бо мають на те причини

Банки неохоче віддають клієнтам депозити, оскільки не мають коштів, це пов’язано, зокрема, із заборгованостями по кредитах, пояснює колишній народний депутат, який має досвід роботи у наглядовій раді «Ощадбанку», Олександр Морозов. «У підприємництва є проблеми з повернення кредитів, тому що їм потрібно отримати якісь кошти з проектів, під які вони брали кредити. Я гадаю, що уряд і Нацбанк мають визначити чіткий перелік банків, які можуть сподіватися на державну підтримку, адже усі 160 банків неможливо підтримувати».

Але вони зобов’язані повертати гроші, інакше - санкції

Комерційні банки зобов’язані повертати гроші, покладені на депозит. Інакше вони порушують і закони, і умови договору з клієнтом, наголошує Олександр Савченко, заступник голови НБУ. Він також розповів в ексклюзивному коментарі Радіо Свобода, наскільки масовими є такі дії у комерційних банків і як на такі порушення реагує Національний банк України. «Це стосується лише окремих банків. Коли ми бачимо, що це явище масове, то ми туди направляємо перевірку і в разі виявлення порушення банківського чи валютного законодавства відповідно ухвалюємо рішення. Аналізуємо його ліквідність. У разі потреби навіть вводимо тимчасову адміністрацію. Але ми виступаємо, як остання інстанція».

Найефективніше вирішення проблеми – звернення до суду

Коли вкладнику відмовляються повертати гроші з депозиту, найефективніший шлях відновлення справедливості – йти до суду із відповідним позовом, констатує юрист Сергій Власенко. І це не вкладник, а банк має доводити свою правоту. «Є певне некоректне розуміння нашими громадянами цієї ситуації. Коли у Вас закінчується строк Вашого депозиту, Ви повинні звернутися із заявою до банку з проханням повернути Вам кошти упродовж 3 днів. За 3 дні, навіть не маючи ніякої відповіді від банку, Ви можете звертатися до суду. Цього є абсолютно достатньо. І наскільки мені відомо, такі справи суд завжди вирішує на користь вкладників».

Вагатися із подачею до суду не варто, кажуть експерти, також слід написати заяву до центрального управління банку. І у ній зажадати повернення коштів у тій валюті, в якій робили вклад. Крім того, не полінуйтеся робити записи в «Книзі скарг і пропозицій» банку, який відмовляється повертати Ваші гроші. Така книга має бути в кожному відділенні банку. При цьому робіть копії Ваших скарг, щоб мати зайві докази того, що банк їх ігнорує. Подавши їх до суду, можете вимагати не лише повернення своїх грошей, а й відшкодування моральних збитків. Витрати на юриста і суд повинні бути на банку.


Ви маєте депозит у банку? Що робитимете, якщо банк відтягуватиме повернення Ваших грошей, коли надійде термін депозиту?

Раїса, пенсіонерка: Я не довіряю банкам, тому перед кризою забрала усі свої депозити. Потрібно завжди прораховувати наперед і бути в курсі подій.

Микола, програміст: Якраз сьогодні я забрав свій депозит, бо саме сьогодні закінчився контракт. А от депозит в іншому банку мені не віддають, тому я розвертаюся і йду додому, бо прийняте Нацбанком відповідне рішення.


Олена, креслярка: Страйкувати потрібно! Лише Україна – найбільш спокійна країна в світі. Тільки тут усі з усім погоджуються і нічого не роблять. А це неправильно.
Олег, приватний підприємець: Я бачив оголошення у столиці: «Допоможемо Вам зняти депозити». У моєї дружини є депозит. Вона працює в банку і говорила, що через судові процеси депозити зняти можна.
Марина, державний службовець: Потрібно об’єднуватись і виступати проти. Досить паразитувати. А боротися завжди потрібно до останнього.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG