Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація довкола кримськотатарського селища Яньи К’ирим загострюються


Селище Яньи К'ирим
Селище Яньи К'ирим

Сімферополь – Земельна проблема в Криму залишається гострою. У Сімферополі знову з’явилися чутки про можливість нового штурму кримськотатарського селища Яньи К’ирим. Тим часом в автономії завершила роботу комісія з президентського секретаріату, яка вивчала проблему самовільно зайнятої в автономії землі.

Комісія Секретаріату Президента працювала в автономії два тижні й у четвер ввечері завершила свою роботу. Її результати для громадськості, звичайно, поки не оприлюднюються, але відомо, що члени комісії працювали не лише в Яньи К’ирим, але й в усіх кримських регіонах, де існують «галявини протесту» із самовільно зайнятою землею. Причому, зайнятою не тільки репатріантами.

Висновки комісії будуть передані Президенту Віктору Ющенку, який, за неофіційною інформацією, збирається відвідати Крим 19 лютого. Цього дня якраз відзначатиметься 55-річчя входження Кримського півострова до складу України.

Наказ про силову операцію не скасували, але штурму не буде?

Тим часом на кримських інтернет-форумах активно обговорюється інформація про можливу дату силової операції з ліквідації селища Яньи К’ирим – 10 лютого. Джерела в силових структурах та уряді автономії це не підтверджують.

Однак місцеві експерти не виключають силового розвитку подій, адже спільний наказ міністрів внутрішніх справ та юстиції, наскільки відомо, досі не скасований. У будь-який момент управління Державної виконавчої служби в Миколаївській області, якому, за даними кримської преси, передано провадження цієї виконавчої справи, може зробити запит до кримського главку міліції. І цей запит правоохоронці проігнорувати не зможуть.

Втім, чи захоче урядова команда, до якої входить Юрій Луценко, ризикувати стабільністю в країні після того, як у парламенті Кабмін отримав фактичний вотум довіри? І чи піде президентська команда на силові дії напередодні важливої для держави дати – 55-річчя завершення формування її нинішньої території?

Усі шукають компроміс, до якого ще далеко

Уряд і парламент Криму працюють над тим, щоб знайти компромісне рішення для врегулювання конфліктної ситуації, яка виникла навколо самовільно зайнятої репатріантами ділянки землі на вулиці Балаклавській у Сімферополі, – про це заявив голова Верховної Ради автономії Анатолій Гриценко.

За його словами, кримська влада звернулася до Міністерства оборони України, у віданні якого перебуває земля, щоб прилегла до селища Яньи К’ирим земельна ділянка площею 37 гектарів була передана в запас міста Сімферополя з подальшою передачею під житлове будівництво, можливо, під комерційне, – сказав спікер кримського парламенту, додавши, що частина земель може бути використана і для будівництва житла для військовослужбовців.

Також перші кримські особи спростували інформацію, що уже отримали з Києва документи на цю ділянку. Водночас, теж з неофіційних джерел стало відомо, що міністр оборони Юрій Єхануров усе ж наклав позитивну резолюцію на кримське прохання. Проте, сама процедура оформлення передачі буде тривалою і з висуненням певних умов, що стосуються соціальних гарантій для військовослужбовців Сімферопольського гарнізону.

(Сімферополь–Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG