Доступність посилання

ТОП новини

Голоси поетів як автограф епохи


Львів – Не лише читати поезію, а ще слухати її у виконанні самих авторів. Хто краще від поета може прочитати його творіння, передати емоції і усю глибину написаного, розставити потрібні акценти у віршах? «Живі Голоси» - такий літературний проект започаткований мистецьким об'єднанням «Дзиґа» у Львові, щоб голоси сучасних українських письменників залишилися для нащадків. Подібні проекти від початку 20 століття реалізуються на Заході, а в Україні запис авторського читання здійснювали у 60-ті роки минулого століття.

Минулий рік забрав у вічність багатьох українських літераторів. Уже не почуємо їхні голоси, їхні емоції, їхню нову поезії чи прозу, дискусії за кавою на книжковому форумі у Львові чи на творчому вечорі.

Здається тільки-но вчора Микола Вінграновський востаннє відвідав Львів і в Франковому університеті читав свою чудову поезію неповторним потужним голосом. Так як це умів тільки Вінграновський! Відтоді минуло більше 5 років, але досі немає аудіо матеріалів на дисках із записами авторського читання поета.

Записи авторських читань започаткували шестидесятники

Власне, щоб зберегти для нащадків тембр голосу, інтонації українських поетів, започаткований мистецький проект «Живі голоси». Поетів запрошують у студію «Дзиґи».

Свою поезію начитав відомий український поет Ігор Калинець. Він пригадав, як у 1963 році, коли у грудні помер Василь Симоненко, брати Горині привезли у Львів записи авторського читання Симоненка. Вони масово розходились у різних львівських середовищах.

«Тоді потрапили і записи Бориса Мамайсура. Це був дуже цікавий поет, але потім він десь загубився, десь був у Казахстані. Записи цих поетів розходились по руках. Я записувався і для Івана Світличного у 70-роках. Нині уже досконаліші авторські читання і я у списку «Живих Голосів»є найстаршим», - каже Ігор Калинець.

Голос Лесі Українки – це унікальна пам’ятка

У 70-х роках поет, літературний критик Іван Світличний почав збирати записи тодішніх українських поетів. Був створений цілий аудіоархів поетів-шістдесятників, але всі записи були конфісковані КДБ при арешті Івана Світличного у 1972 році. Ймовірно, ці бобіни зберігаються в архівах СБУ, але чи піддаються відтворенню, чи вони не розмагнітились за роки, невідомо.

Із записів авторського читання в українській літературі зберігся голос Василя Стуса. Виданий аудіодиск. А унікальний запис голосу Лесі Українки є у музеї письменниці у волинському селі Колодяжне.

У світі поетів записували від початку 20 століття. Тому й збереглися унікальні аудіоматеріали і видані диски з записами авторського читання Еліота, Рільке, Бенна, Аполлінера, не кажучи про класиків російської літератури Блока, Маяковського, Єсеніна, Ахматової, Ахмадуліної, Рождественського, Бродського. Цей список можна продовжувати…

В Україні він не вельми великий. Це «Живі Голоси» 13 сучасних поетів, серед яких Олег Лишега, Віктор Неборак, Ігор Калинець, Наталка Білоцерківець, Віра Вовк. Але список має бути значно довшим.

(Львів–Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG