Доступність посилання

ТОП новини

Попри кризу відпочинок у Криму знову подорожчає


Ялта – Сьогодні завершує свою роботу 18 Міжнародний туристичний ярмарок «Крим. Курорти. Туризм». Традиційно під час цього заходу підписуються контракти між учасниками туристичного ринку і визначається ціна на турпродукт нового сезону. Схоже, більшість представників цієї сфери вважають, що після кризи настане Останній день, тож із цьогорічного курортного сезону слід витиснути все можливе, а далі – хоч трава не рости.

Попри фінансово-економічну кризу на ярмарок прибули представники близько пів тисячі туристичних компаній із цілої низки країн Європи та Азії. Організатори заходу – Міністерство курортів і туризму Автономної Республіки Крим і «Кримський центр розвитку туризму» – повідомили, що головна мета ярмарку – реклама можливостей Криму і майбутнього курортного сезону, активне просування кримського турпродукту на міжнародний ринок, розширення ділових контактів між підприємствами курортно-туристичного комплексу та кримськими товаровиробниками.

Втім, як відгукуються учасники форуму, цього року підписаних тут контрактів буде дещо менше. Значна частина гостей ярмарку приїхали сюди лише на розвідку – дізнатися про ціни конкурентів. А ціни, як кажуть і організатори, і учасники, розчаровують та захоплюють одночасно. Ірина Каваджи, представник турфірми з Одеси каже, що розраховувала на «антикризові» знижки, а деякі готелі і санаторії подорожчали ледь не удвічі.


Кому криза, а кому – мати рідна

Виконувач обов’язків міністра курортів і туризму автономії Марина Слєсарєва заявила, що в умовах подорожчання енергоносіїв та підвищення ставок оренди землі очікувати зниження цін на відпочинок у Криму не варто. На її думку, важливо, щоб ціни зростали не в раз, а «розумно – відсотків на 15-20».

Але один з провідних кримських експертів у курортно-туристичній сфері Олексій Бурдонов каже, що для Криму перспективніша орієнтація на невибагливого російського туриста. Його менше цікавить рівень сервісу, важливіше – задоволення ностальгічних почуттів і мовно-культурна спорідненість. Останні кілька років кількість російських курортників на півострові неухильно знижувалася і, на думку Бурдонова, владі слід зосередитися на просуванні кримського турпродукту в Росії.

Крім того, вважає експерт, можна розраховувати на наплив тих туристів, які через кризу не зможуть відпочивати на дорогих закордонних курортах. Цьому сприятиме і низький курс української гривні стосовно головних світових валют.

Водночас, Ірина Каваджи з Одеси каже, що низькій рівень сервісу і нерозвиненість інфраструктури – головні проблеми Криму і за високих цін туди не поїдуть ті, хто раніше відпочивав за кордоном, а тепер шукає де дешевше, а також ті співвітчизники, які традиційно відпочивали на дешевих українських курортах – вони свої цьогорічні відпустки, найімовірніше, проведуть на дачах.

Ірина Каваджі припускає, що російські туристи цього року, за дешевої гривні і потужної реклами кримських курортів в Росії, справді може повернутися до Криму. Але зіштовхнувшись із кримськими реаліями дорогого, але «совкового» курорту, надовго закаже сюди дорогу.

Без міністра і стратегії

Голова Ради міністрів Криму Віктор Плакида, виступаючи у день відкриття ярмарку заявив, що уряд автономії готовий зробити все можливе, щоб курортний сезон-2009 пройшов на належному рівні. Схоже, що найпростіше, що кримське керівництво для цього може зробити – не призначати нового міністра курортів і туризму автономії. Попередній урядовець звільнився у січні одразу після провалу Різдвяно-Новорічного сезону, коли зниження туристичного потоку до Криму сягнуло 40%. Володимир Савєльєв вирішив повернутися до рідної Ялти на посаду простого головного лікаря медичного закладу в селищі Лівадія.

Оскільки кримський уряд – коаліційний, а ця посада входить до квоти «Блоку Наталі Вітренко», то на міністерське крісло претендує депутат Верховної Ради АРК від цієї політичної сили Андрій Сумцов. 34-річний активіст партії «Російсько-Український Союз (РУСЬ)» лише два роки тому отримав вищу освіту, а до депутатства керував скандально відомим дніпропетровським ринком «Озерка», представляючи інтереси не менш відомого Макса Курочкіна, убитого кілька років тому в Києві.

Наприкінці січня експерти і представники курортно-рекреаційної сфери Криму закликали уряд і парламент автономії призначити на вакантну урядову посаду професіонала-фахівця, яким вважають першого заступника міністра курортів і туризму АРК Марину Слєсарєву. Віктор Плакида на це із жалем відповів, що міністерська посада – політична… Але, спілкуючись з учасниками Ялтинського ярмарку, він дав зрозуміти, що кримське керівництво розуміє складність ситуації і Слєсарєва має всі шанси як в.о.міністра пережити весь курортний сезон. Хоч кримська курортно-рекреаційна сфера і далі залишається без стратегії розвитку, що погано, але й без міністра-невігласа, що на думку експертів, добре.

(Ялта–Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG