Доступність посилання

ТОП новини

Британський депутат: Британія – приятель і заступник України перед ЄС


Лондон – Депутат британського парламенту, що очолює Міжфракційну групу з проблем України, Джон Ґроґан щойно відвідав Київ. Його запросили туди для участі в низці заходів, головним із яких була конференція щодо відносин між Європейським Союзом та Україною. Після повернення з Києва пан Ґроґан дав інтерв’ю Радіо Свобода.

Депутат Джон Ґроґан представляв Велику Британію на низці заходів у Києві. Одним із них була конференція, що її організував польський інститут на тему стосунків між Європейським Союзом та Україною. Там він ділив платформу з колишнім президентом Польщі Лехом Валенсою та віце-прем’єр-міністром України Григорієм Немирею.

На іншій зустрічі обговорювали проблеми лобіювання в Україні. Це проект щодо громадянського суспільства, що у його межах розглядалося, чи потрібні в Україні якісь правила, які б регулювали лобіювання.

А ще пан Ґроґан виступив на засіданні британсько-українського бізнес-клубу.

«Ключовим для України нині було б запрошення до членства в ЄС»

Радіо Свобода поцікавилося, якою була британська позиція щодо відносин ЄС з Україною, як це було представлено у промові пана Ґроґана на конференції.

Британський депутат, зокрема, зазначив: «За винятком Польщі, Велика Британія є, можливо, найбільшим приятелем і заступником України перед Європейським Союзом. Ключовим для України нині було б запрошення до членства в ЄС. Але Німеччина і Франція нині ставляться до цієї ідеї досить ворожо. Якщо ж ти є чиїмось приятелем, то це дає право на те, щоб іноді казати часом неприємну правду. Тож дещо з того, що я сказав: була думка, що Україні було б корисно, якби все-таки з Міжнародним валютним фондом можна було досягти угоди. Британії теж було боляче це робити, коли наприкінці 1970-х років треба було домовлятися з МВФ, але ми це зробили. Без цього українська грошова одиниця може зазнати цілковитого колапсу. А за ним прийде страшна бідність. По-друге, я казав, що Україна просто мусить забезпечити гідне проведення Чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Інакше репутація країни буде назавжди зруйнована. По-третє, я зазначав, що Україна мусить бути значно активнішою у пропагандистській війні. Адже із першої суперечки з Росією щодо газу кілька років тому Україна вийшла зі значно кращою оцінкою громадської думки у Європі, ніж це сталося цього разу. Частково це тому, що росіяни вклали великі кошти в піар-кампанію. Я вважаю, що Україні треба вдаватися до послуг молодих, освічених українців, які почуваються, як удома, в західних столицях, щоб вони захищали там інтереси України. Щоб вони частіше виступали у західних ЗМІ. А по-четверте, у проблемах із газогоном слід нарешті досягти якогось довготермінового розв’язання».

Джон Ґроґан також зазначив, що одним із можливих вирішень останньої проблеми могла б бути вже пропонована в Україні ідея, щоб газотранспортною системою України на третину володів Європейський Союз, на третину – Україна і на третину – Росія. На його думку, це не всім подобається, але потрібна хоч якась стабільність із цієї проблеми.

Джон Ґроґан також сказав, що порівняно з його візитом до Києва наприкінці листопада економічний стан України значно погіршився, і що цей рік для України буде надзвичайно складним. На його думку, розв’язанню цієї проблеми зовсім не сприяють чвари між гілками влади в Україні. Пан Ґроґан зауважив: «Це вже перетворилося на кризу – ця постійна боротьба. Це, звичайно, зовсім не допомагає обстоювати інтереси України на Заході».

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG