Доступність посилання

ТОП новини

США: Скандал зі страховою компанією AIG


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах не вщухає скандал із найбільшою в Америці страховою компанією, врятованою він банкрутства багатомільярдною допомогою уряду. Керівництво компанії частину грошей використало на щедрі премії власним менеджерам. Суспільство обурене. У справу втрутився президент США Барак Обама.

Подібні випадки вже траплялися останнім часом, але саме ця афера викликала «всенародне обурення». Очевидно, це пояснюється загальними масштабами скандалу.

Адже йдеться про страхову компанію American International Group (AIG), котра оперувала сумами, що перевищують державні бюджети низки європейських країн. Директори компанії демонстрували безгосподарність, продаючи страхові поліси без належного забезпечення, а потім продавали їх різним банкам, внаслідок чого довели фірму до межі банкрутства.

Компанія величезна, тож ішлося про збитки, що впливають на всю американську економіку. Уряд змушений був втрутитися і покрити збитки компанії бюджетними коштами астрономічного обсягу – понад 170 мільярдів доларів. Отримавши гроші, керівники компанії одразу виділили з них 165 мільйонів доларів на премії менеджерській ланці.

Президент обурений

Президент Барак Обама висловив обурення цим кроком, сказавши: «Це корпорація, що потрапила у фінансову скруту внаслідок нерозумного господарювання й жадоби… Важко зрозуміти, як могли менеджери AIG заслужити взагалі будь-які премії, не кажучи вже про 165 мільйонів додаткових бонусів. Як вони виправдають це нахабство перед платниками податків, які тримають цю компанію на плаву?» Ба, більше, щойно стало відомо, що група менеджерів після того, як вони отримали свої преміальні, звільнилися, хоча за контрактом мали б залишитися.

Отож Барак Обама наказав міністрові фінансів Тімоті Ґайтнерові розслідувати, які є законні підстави для вилучення премій, вже вручених найвищим службовцям корпорації. Але як примусити менеджерів повернути гроші, якщо вони отримали їх за умовами контракту?

Як забрати незароблені гроші

Ненсі Пелосі, спікер Палати представників, вважає, що менеджерів можна примусити повернути гроші, ухваливши спеціальний закон. Девід Аксельрод, старший радник Обами, сказав у телевізійному інтерв’ю, що невдоволення з боку громадськості самим фактом цього скандалу може зашкодити зусиллям Білого дому вивести економіку країни з рецесії. Сенатор Чарльз Ґрасслі, член фінансової комісії Сенату, сказав, що він би порадив менеджерам AIG, які отримали незароблені ними бонуси, публічно вибачитися перед народом і за прикладом японських самураїв зробити собі харакірі. Потім він пояснив, що його пораду не треба розуміти буквально.

Справа ускладнюється тим, що, викупивши борги корпорації, уряд фактично став співвласником AIG, тож скандал тепер заторкує безпосередньо уряд США.

Конгресмен Барні Френк, голова фінансової комісії Палати представників, радить направити податкову інспекцію для перевірки стану податків, сплачуваних премійованими менеджерами AIG.

Скандал триває.

(Нью-Йорк – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG