Доступність посилання

ТОП новини

Газове слідство у парламенті – скандал без наслідків


Київ – Наступного тижня до Брюсселя летять Президент та Прем’єр-міністр на міжнародну конференцію з модернізації газотранспортної системи України. А в п’ятницю про своє розслідування стану ГТС та забезпечення газом споживачів – звітувала у Верховній Раді спеціальна слідча комісія.

Парламентське розслідування закінчилося ... нічим. Замість одного звіту члени комісії запропонували два. Утім, жоден із них не був затверджений депутатами.

Депутати та експерти говорять про профанацію самого принципу парламентського розслідування.

Парламентські «слідчі» розділилися за партійною ознакою

Попри скандальність, звіт парламентської тимчасової слідчої комісії з питань розслідування стану газотранспортної системи та забезпечення газом споживачів не викликав великого інтересу серед депутатів. Члени комісії звітували в напівпорожньому сесійному залі.

У звіті, що його оприлюднила голова комісії депутат від фракції Партії регіонів Інна Богословська, головна провина за проблеми ГТС покладалася на уряд. «Сьогодні політика в газотранспортній системі призведе до фактичного банкротства «Нафтогазу», – заначила Інна Богословська. – Була розроблена злодійська схема за рахунок коштів Національного банку. Тобто «Нафтогаз» взагалі не працює як господарська структура. Він не заробляє грошей, а працює пилососом, що висмоктує гроші».

Серед іншого, голова комісії запропонувала створити нову тимчасову слідчу комісію – із вивчення фінансового стану та грошових операцій «Нафтогазу».

Натомість в іншому висновку, напрацьованому членами тієї ж комісії, йшлося про адекватність політики чинного уряду та про упередженість пані Богословської.

«Фактично, нам у стінах парламенту запропонували зробити дві небезпечні речі, – каже член комісії депутат-бютівець Сергій Пашинський. – Легалізувати 11 мільярдів «кубів» газу «РосУкрЕнерго». Крім того, у так званому звіті попереднього доповідача вина за зрив транзиту газу до Європи покладалася на нашу державу».

Опоненти також закидали Інні Богословській, що в її звіті не було жодної згадки про компанію «РосУкрЕнерго», що була донедавна посередником на газовому ринку.

Упередженість без результату

У підсумку, Верховна Рада відмовилась підтримати обидва проекти постанови. Коментуючи роботу комісії, парламентарі говорили про упередженість обох звітів.

«Не може працювати комісія, яка з першого дня показує свою заангажованість з різних боків», – зауважив голова фракції Блоку Литвина Олег Зарубінський.

На думку експертів, робота комісії нічим не допоможе українській газотранспортній системі, яка справді перебуває у складному стані. «Робота комісії нічого не додала для з’ясування нових обставин, для покращення роботи газотранспортної системи, – каже керівник енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Саприкін. – Ми отримали черговий скандал напередодні слухання в Брюсселі питання про модернізацію української газотранспортної системи».

На думку експертів, таким чином стало очевидно, що газова війна, яка донедавна була фактором у міждержавних стосунках, остаточно стала чинником української внутрішньої політики.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG