Доступність посилання

ТОП новини

Миколу Гоголя використовують для пропаганди нових імперських планів Кремля (європейська преса)


Прага – Деякі оглядачі вказують на те, що в Росії всіляко прагнуть використати 200-річчя від дня народження Миколи Гоголя в ідеологічних цілях, для створення нових російських імперських міфів. Це, як пишуть газети, видно на прикладі нового російського фільму «Тарас Бульба». Впливові європейські видання зауважують, що Росія знову погрожує Європі «переглядом стосунків» у зв’язку з газовими домовленостями ЄС із Україною.

«Непередбачуване минуле і майбутнє» – так назвала свою публікацію газета «Москоу Таймз». Ідеться про розгортання в Москві широкомасштабної кампанії створення нових російських імперських історичних міфів. Влада Росії не шкодує на це ні грошей, ні політичних зусиль. Газета інформує, що на російських телеканалах розгорнута бурхлива рекламна кампанія нового фільму «Тарас Бульба» російського режисера з українським прізвищем Володимира Бортка, який по-своєму інтерпретував однойменну повість письменника Миколи Гоголя, котрий має українське коріння. Бортко сказав в інтерв’ю російській телепрограмі «Весті», що «повість Гоголя присвячена спільній історії російських людей». Газета наголошує, що тут із Бортком не погодився український актор Богдан Ступка, виконавець головної ролі у згаданому фільмі. Ступка, як цитує «Москоу Таймз», наголосив на російському телеканалі, що «Гоголь написав про історію українців», і додав: «слово «руський» українською має інше значення, аніж російською мовою». Згадана російська газета також вказує на розгортання в Росії нової пропагандистської кампанії за участі Патріарха РПЦ довкола імені «регіонального історичного діяча» ХІІІ століття Олександра Невського, якого ще за часів Сталіна подавали як антизахідного, антикатолицького князя. «Москоу Таймз» дивується, що і російський режисер, і новий московський Патріарх лобіюють нові історичні міфи та реанімують ідеї ще сталінських часів. Газета вважає, що за таких обставин «російське минуле стає ще більш непередбачуваним, аніж будь-коли».

Чимало газет у Європі звертають увагу на те, що європейці розцінюють спільну участь Президента України Віктора Ющенка і Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко у конференції в Брюсселі з модернізації ГТС України як позитивний знак для майбутнього республіки і стосунків із нею. Про це, зокрема, пишуть і французька «Монд», і австрійська «Ді Прессе», і лондонська «Файненшел Таймз». Разом із тим низка газет здивована реакцією на цю подію з боку Кремля і, зокрема, російського прем’єр-міністра Володимира Путіна, який пригрозив, що Москва може переглянути стосунки з ЄС, бо не згодна з такими підходами щодо модернізації ГТС України. Путін вважає, як інформує «Файненшел Таймз», що декларація ЄС і України з приводу принципів модернізації української ГТС є «ігноруванням інтересів Росії». Тут також наведені інші погрози, що їх МЗС Росії адресує Україні, де сказано про можливе підвищення ціни на газ для Києва, бо, мовляв, декларація щодо ГТС ухвалювалася без участі Москви. А «Москоу Таймз» цитує при цьому російського міністра енергетики Сергія Шматька, який вважає, що ця декларація ЄС та України є загрозою інтересам Росії, бо «йде набагато далі за модернізацію ГТС і веде до інтеграції України в юридичну сферу європейської енергетичної системи…, а це зміна цілої системи економічних стосунків у газовій сфері».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG