Доступність посилання

ТОП новини

Соціальна криза, СНІД та інвестиційний клімат


Київ – Один із найтрагічніших наслідків економічної кризи на сході Європи – це поширення ВІЛ/СНІД. Збільшення кількості безробітних, соціальна депресія спричиняють сплеск наркоманії. Через зменшення бюджетних видатків на медицину збільшуються ризики для лікарів, які не матимуть засобів захисту від передачі вірусу через кров. А самі ВІЛ-позитивні не матимуть коштів придбати імуностимулювальні препарати. Це перспектива не лише України, яка посідає перше місце в Європі за темпами поширення ВІЛ, але і таких держав, як Румунія, країни Балтії, Росія. Такі прогнози оприлюднили нині у Києві українські та європейські експерти – учасники Форуму протидії епідемії за умов кризи.

Щодня в Україні вісім осіб помирає від СНІДу, а вірус імунодефіциту людини знаходить до п’ятдесяти нових жертв. Через кризу їх може стати удвічі більше.

Недостатнє фінансування медицини, профілактичних заходів спричинить і ріст кількості немовлят, нароенняджених від ВІЛ-позитивних матерів. Не виключено, що без належної кількості засобів захисту пошириться СНІД і через донорську кров.

Подібні негативні тенденції прогнозуються не лише в Україні, а і в державах Центрально-Східної Європи та СНД: економіки цих держав та системи соціального захисту виявились найбільш «ураженими» кризою, розповів Радіо Свобода виконавчий директор Міжнародного альянсу боротьби з ВІЛ/СНІД Андрій Клепіков.

«В Україні державне фінансування незначне, а в реальності профінансовано нуль з держбюджету. У Росії потужніше фінансування з держбюджету. А, наприклад, у країнах Балтії частка міжнародної допомоги знизилась, тож програми проти ВІЛ/СНІД тягне держава», – каже він.

Євросоюз закликає, урядовці не чують

Євросоюз називає епідемію ВІЛ/СНІД в Україні і Росії й зростання динаміки поширення вірусу у Румунії та країнах Балтії «ризиком для європейської безпеки». Як сказав на Форумі протидії епідемії експерт Єврокомісії Мартін Шідер, ЄС бачить загрозу пандемії ВІЛ/СНІД і в межах своїх можливостей співпрацює з суспільними, медичними, соціальними інституціями та владою, щоб не допустити такого розвитку подій.

«Ми виступили одними із засновників Глобального фонду боротьби з поширенням СНІДу, оскільки захист населення Європи, своєчасна профілактика, соціальна підтримка груп ризику – це також наше завдання. Тому звертаюсь нині до української влади і громадськості – працюймо разом, щоб епідемія не завадила розвиткові України!» – закликав представник Єврокомісії.

До участі у Форумі було запрошено представників Секретаріату Президента, Прем’єр-міністра та парламенту України, але жоден із чільних чиновників упродовж заходу так і не з’явився. Президент України обмежився привітанням, уряд був представлений заступником міністра охорони здоров’я.

Учасники Форуму узгодили Меморандум, в якому висловили вимогу до влади – фінансувати належним чином Національну програму подолання ВІЛ/СНІД.

Адже перші місяці її здійснення призвели до позитивних результатів, розповідає Андрій Клепіков: «Менше людей захворюють на СНІД. Тобто завдяки своєчасному лікуванню вірус ВІЛ не переростає у смертельну хворобу. І це вже величезне досягнення».

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG