Доступність посилання

ТОП новини

Доля американо-російських угод про скорочення стратегічних озброєнь


Навчально-бойовий запуск російської міжконтинентальної, балістичної ракети «Тополь» RS-12M. Космодром «Плесецк», 10 квітня 2009р.
Навчально-бойовий запуск російської міжконтинентальної, балістичної ракети «Тополь» RS-12M. Космодром «Плесецк», 10 квітня 2009р.

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах президент Барак Обама направив Конгресові звіт про дотримання США та Росією умов Договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь від 2002-го року. Такий звіт надається законодавцям щороку до 15 квітня, згідно з вимогою Конгресу, але оприлюднюють лише незасекречені дані.

Цей договір відрізняється від угоди 1991-го року насамперед назвою. Угода 1991 року називається «Договір про скорочення стратегічних озброєнь», а угода 2002-го року – «Договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь». Ця угода доповнює першу тим, що там йшлося про скорочення балістичних ракет-носіїв ядерної зброї, а тут ідеться виключно про скорочення кількості самих боєголовок.

Угода про наступальні озброєння відрізняється ще й тим, що не передбачає перевірки дотримання. Обидві держави мають покладатися на поліпшення відносин і на власні технічні засоби перевірки. Разом з тим, угода зобов’язує обидві держави до кінця грудня 2012-го року радикально скоротити кількість стратегічних ядерних боєголовок, приблизно на дві третини. США й Росія домовилися, що вони залишать у своїх арсеналах по 1700-2200 боєголовок. Іще одна істотна відмінність – друга угода не вимагає фізичної ліквідації боєголовок, знятих з озброєння. Якщо боєголовку відокремили від балістичної ракети, то вже вважається, що її скоротили. Що там з нею далі робитимуть – знищать, виймуть ядерну начинку чи просто покладуть на полицю – не має значення.

Документ не передбачає поетапних звітів про перебіг роззброєння, але Вашингтон повідомляє, що наприкінці минулого року в американському арсеналі залишалося 3878 ядерних боєголовок. До 2012 року США планують демонтувати кожну десяту з п’ятисот міжконтинентальних балістичних ракет «Minutman-3» і 38 стратегічних бомбардувальників, залишивши собі 77 таких літаків. Американські збройні сили також володіють 14 ядерними субмаринами типу «Trident».

Учасники угоди мають намір виконати домовлене скорочення

Незасекречений варіант звіту не містить даних про кількість російських ядерних боєголовок, хоча у повному тексті все це є. Відомо лише, що Москва у липні минулого року повідомляла, що її арсенал складають 4384 ядерні боєголовки і 912 так званих «засобів доставки».

Звіт Конгресові зазначає, що обидві держави, Сполучені Штати й Росія, як виглядає, дотримуються умов договору від 2002-го року про скорочення кількості боєголовок. Водночас, Вашингтон зазначає, що поки що невідомо, що станеться, коли 31 грудня цього року закінчиться термін дії Договору про скорочення стратегічних озброєнь.

В опублікованому документі говориться, що «за всіма ознаками, обидва учасники угоди мають намір виконати домовлене скорочення». Разом з тим, документ зазначає, що «(уряд США) поки що не визначив формальної позиції щодо закінчення терміну дії Договору про скорочення стратегічних озброєнь від 1991-го року». Невідомо, що має прийти на зміну тій угоді.

(Нью-Йорк–Київ–Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG