Доступність посилання

ТОП новини

Від світових пам’яток – до руїн


Собор святої Софії у Києві
Собор святої Софії у Києві

Київ – Собору святої Софії та Києво-Печерській Лаврі загрожує руйнування і, можливо, вилучення з переліку пам’яток світової спадщини ЮНЕСКО. Остання перевірка експертів ЮНЕСКО виявила на цих об’єктах цілу низку проблем. Деякі з них, як-от недавнє падіння підпірної стіни у Лаврі, помітні навіть неозброєним оком.

Софійський Собор у Києві, споруджений в одинадцятому столітті, є одним із найстаріших храмів України, які збереглися донині. Він пережив всі війни та революції, і навіть Сталін змушений був відмовитися від планів знести цей храм. Не дивно, що Софія (так часто називають собор кияни) разом із Києво-Печерською Лаврою стали першими українськими пам’ятками, внесеними до переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Але сьогодні вони ризикують стати першими у світі, вилученими з цього списку.

Експерти ЮНЕСКО, які обстежували стан українських об’єктів всесвітньої спадщини, були незадоволені тим, як Україна опікується своїми святинями, зазначає заступник міністра культури і туризму України Микола Яковина.

Релішійна хода на території Києво-Печерської Лаври
«Викликає тривогу стан двох об’єктів, з числа вже номінованих до переліку Всесвітньої спадщини. Це Софія Київська і Києво-Печерська Лавра. Зауваження стосуються охоронної зони цих об’єктів, господарської діяльності, яка впливає на них, та дій київської міської влади. У червні оприлюднять висновки цієї перевірки, і зауваження ЮНЕСКО треба буде не просто брати до уваги, а виправляти», – каже заступник міністра.

Основні претензії – до державного управління пам’ятками


Шкода лише, що згадав про це чиновник, як кажуть, до дати, та й то, бідкаючись. Адже 18 квітня відзначають Всесвітній день пам’яток історії та культури.

Між тим, основні претензії комісії, яка може вилучити українські святині з переліку всесвітньої спадщини, за словами директора Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Сергія Кролевця, – «це державне управління пам'яткою. А в нас, пробачте, вакханалія в цій сфері: ніхто ні за що не відповідає і не хоче відповідати».

Найнебезпечніший прояв тієї самої «вакханалії» – будівництво на прилеглих територіях: воно спричиняє спотворення історичного ландшафту, зсуви грунту на пагорбах, де розташовані старовинні будівлі, вважає заступник директора з наукової роботи музею-заповідника «Софія Київська» Ірина Марголіна.

«У буферній зоні Софії йде забудова, яка не відповідає Конвенції ЮНЕСКО. Поруч із пам’яткою побудували готель «Хаят» і фітнес-центр. Це однозначно негативно вплинуло на стан пам’ятки!» – впевнена Ірина Марголіна.

У Європі пам’ятки не дотують з бюджету, а наповнюють його

Відсутність розумної державної політики у галузі культури називає першопричиною проблем з українськими пам’ятками ЮНЕСКО і заступник директора Інституту пам’яткоохоронних досліджень Віктор Клочко.

«Чи є взагалі в Україні розумна політика відносно культурної спадщини? Я маю на увазі не слова посадовців, а діла. Чомусь вони вирішили, що якщо ми маємо цінні для світу об’єкти, то нам за них мають гроші платити. А коли з’ясувалося, що грошей не буде, їм вони вже нецікаві! »

У той же час у більшості європейських країн історичні об’єкти заробляють на туристах величезні гроші, окуповують себе, і навіть є одним з основних джерел для наповнення бюджету. На думку Віктора Клочка, це можна зробити і в Україні. Для цього держава повинна формувати потужну туристичну інфраструктуру і розуміти, що гроші, вкладені у пам’ятки минулого, – це інвестиції в майбутнє.

(Київ - Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG