Доступність посилання

ТОП новини

Медведєв і «Газпром» видають бажане за дійсне?


Київ – Компанія «РосУкрЕнерго» винна «Газпрому» понад 500 мільйонів доларів. Про це йдеться у спільному комюніке Рахункових палат України та Росії. Тим часом Президент Дмитро Медведєв в інтерв’ю телеканалу «Вести» зробив гучну заяву. За словами глави Російської Федерації, упродовж двох десятиліть кількість великих постачальників газу скоротиться, і таку функцію зможуть виконувати лише три країни: Іран, Катар та Росія.

Компанія «РосУкрЕнерго», яка займалася поставками російського газу споживачам в Україні та Європі заборгувала «Газпрому» понад 500 мільйонів доларів. Такі дані проведення паралельного аудиту Рахункових палат України та Росії.

Але, зважаючи на те, що компанія «РосУкрЕнерго» зареєстрована у швейцарському кантоні Цуг, то ні українська, ні російська Рахункові палати не мають доступу до первинної документації, зазначив Радіо Свобода директор енергетичних програм центру НОМОС Михайло Гончар. Тож, на його думку, оприлюднена інформація нічого не варта. Вона лише є піаром для «Газпрому».

«Рахункові палати могли мати справу лише із загальновідомою інформацією. А вона ніяким чином не відображає реальний зміст функціонування схеми «РосУкрЕнерго», – зазначає Михайло Гончар. Але для «Газпрому» тут є реальний сенс. Він показує, що компанія «РосУкрЕнерго» має заборгованість. Це вписується у загальну лінію поведінки «Газпрому», що всі йому щось винні», – зауважив Михайло Гончар.

Кількість газових постачальників скоротиться?

Між тим, Президент Росії Дмитро Медведєв зробив заяву про перспективу монополізації газового ринку. За словами пана Медвєдєва, після 2030 року лише три країни, а саме: Росія, Іран, та Катар - зможуть виконувати функцію великих постачальників «блакитного палива». Всі ж інші країни-постачальники, не зможуть заповнити існуючих та проектованих газотранспортних систем.

За словами Дмитра Медведєва, у довгостроковій перспективі європейським споживачам знадобляться додаткові обсяги газу, як мінімум ще 100 мільярдів кубів. А зростання попиту вимагатиме і подальшого розвитку нових газотранспортних проектів, зокрема, «Північного» та «Південного» потоків, зауважив Медведєв.

Медведєвська «атака»

Однак, на думку координатора із питань реалізації Меморандуму Україна – ЄС у сфері енергетики Олександра Тодійчука, нинішні заяви Дмитра Медведєва є суто пропагандистськими.

«Це артилерійська атака з бажанням штучно створити бачення, яке більш прийнятне для російської сторони. Зараз німецька енергетична компанія RWE досягла попередніх погоджень із Туркменистаном про постачання газу по «Набукко». Це, з одного боку, руйнує монопольне становище «Газпрому» у регіоні. З іншого боку, активно йдуть переговори Азербайджану, який говорить про те, що він співпрацюватиме з Росією. Але, разом з тим, домовилися про те, що постачатиметься мільярд метрів кубічних газу до Болгарії», – каже Олександр Тодійчук.

Наразі ж українсько-російські відносини у газовій сфері залишаються напруженими. Чергове їх загострення сталося після підписання у Брюсселі декларації щодо модернізації української газотранспортної системи. Це викликало шквал різких заяв з боку Москви, як на адресу України, так і на адресу Європи.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG