Доступність посилання

ТОП новини

Україна святкувала День матері


Українські керівники привітали жінок із цим святом.

Президент Віктор Ющенко назвав цей день «найпрекраснішим святом».

Він привітав українських матерів не лише в Україні, а й у всьому світі. «Вклоняюся представницям нашої діаспори, які з покоління в покоління прищеплюють своїм дітям національний дух. Вклоняюся українським жінкам, які працюють у чужих краях, щоб забезпечити майбутнє своїх синів і дочок», – мовиться в вітанні Президента.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин говорить про «добре, світле свято, благословенне єство якого осяває життя кожного».

«Це особливе свято відрізняється від інших суспільних торжеств тим, що воно найповніше, найтісніше, найгармонійніше поєднує й уособлює в собі загальнолюдські чесноти і вічні цінності: любов, милосердя, мудрість, добро, красу. Воно не обмежене й не регламентоване жодними часовими і просторовими поясами, не визнає жодних кордонів і не залежить від соціальних, вікових чи національних обставин. Воно саме в собі як осердя буття, як його найправдивіший вимір і найморальніший дороговказ», – сказав голова парламенту.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко в своєму вітанні назвала День матері «дуже світлим та красивим святом».

«Немає у цілому світі святішої і кращої «професії», ніж материнство», – вважає прем’єр.

День матері в Україні і ще кількох десятках країн вшановують у другу неділю травня.

Його офіційно святкують в Україні з 2000 року.

Свято виникло на початку XX століття, коли ідею міжнародного Дня матері висунула американка Анна Джарвіс у пам’ять про свою небіжчицю матір. Врешті вона домоглася, що це свято офіційно визнали у США, а по тому і в багатьох інших країнах.

Серед українців святкування Дня матері поширилося в 1920-ті роки в діаспорі в Північній Америці, а потім поширилося і на Західну Україну.

За аналогією в світі виникло й свято Дня батька. В Україні його офіційно ще немає. Найчастіше День батька відзначають у третю неділю червня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG