Доступність посилання

ТОП новини

Газопостачання – Росія і ЄС розмірковують про систему попередження


Німеччина – Увага європейської газової промисловості й політиків, які займаються енергетичними питаннями, у вівторок була прикута до Берліна. Там у фешенебельному готелі «Адлон» відбулася міжнародна конференція, присвячена європейсько-російським відносинам в газовому секторі. Серед організаторів форуму Російське газове товариство.

Європейський Союз хоче за допомогою спеціальної попереджувальної системи запобігти в майбутньому перебоям із постачанням російського газу, які вже двічі мали місце за останні роки. Як повідомив у Берліні генеральний директор Комісії ЄС з питань енергетики Маттіас Рюте, про це йтиметься у четвер на переговорах між президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу з кремлівським лідером Дмитром Медведєвим. Зустріч має відбутися в рамках саміту Росія-ЄС у Хабаровську.

ЄС: Москва й Брюссель повинні допомогти Україні

Газова криза, яка мала місце 2006-го й на початку 2009 років, не повинна повторитися, заявив Рюте. Виступаючи в Берліні, він наголосив, що ЄС і Росія повинні допомогти Україні модернізувати її газотранспортну систему. Таким чином він зачепив досить пікантне для росіян питання. Як відомо, Москва критикує Євросоюз за газові домовленості з Україною, які передбачають інвестиції в українські газогони.

У Берліні така критика пролунала знову. Її озвучив віце-голова Держдуми Валерій Язєв. Домовленості, які були ухвалені між Києвом і Брюсселем без залучення Росії, він назвав «провокацією». «Ми взагалі не мали жодного уявлення, що ЄС хоче підписати з Україною угоду», – сказав Язєв, який водночас є головою Російського газового товариства.

Напередодні конференції в Берліні про залучення Росії до європейсько-українського газового проекту говорили й деякі німецькі аналітики. Зокрема, експерт Німецького товариства зовнішньої політики Марсель Віетор застеріг, що інакше цей проект не матиме жодного сенсу. Його аргументи: технічно українську трубу не можна відділити від Росії; крім того, торгівля газом, в якій беруть участь три сторони, відбуватиметься надійніше, якщо всі учасники консультуватимуться між собою – особливо, коли йдеться про модернізацію газотранспортної мережі.

Експерт: слід перестати бачити одне в одному загрозу

Німецький експерт закликав, як Європейський Союз, так Україну й Росію перестати вбачати одне в одному загрозу. «Ізоляція одного з учасників зрештою є причиною недовіри й призводить до того, що в діях інших починаєш бачити загрозу, – наголосив Віетор. – Натомість залучення до проекту всіх сторін може сприяти підвищенню довіри й допоможе розірвати таке замкнуте коло».

На берлінському форумі взяв слово також президент Європейського газового союзу Доменіко Діспенца. Він заявив: «Ми не можемо жити без Росії. Але й Росія не може жити без нас».

(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG