Доступність посилання

ТОП новини

Рейтингові агентства переглядають рейтинги найнадійніших колись країн


Прага – Західні країни, які колись вважалися найбільш надійними позичальниками, починають втрачати цей статус. Рейтингові агентства дедалі частіше переглядають колись незаперечну істину про те, що такі країни як Іспанія чи Ірландія просто не можуть не повернути борги. Нещодавно під приціл рейтингових агентств потрапили і ще більші «важковаговики», наприклад, Британія. Тож у думках багатьох вже постає питання, чи не стануть наступними і Сполучені Штати?

Якщо рейтинг вашої країни ААА, інвестори позичають вашому урядові, як то кажуть, із заплющеними очима, бо цей рейтинг дається найбільш надійним позичальникам. Але останнім часом рейтингові агентства почали переглядати свої попередні оцінки.

Минулого тижня агентство Standard & Poor's заявило, що воно стежитиме за ситуацією в Британії, і змінює свій прогноз зі «стабільного» на «негативний». Причина в тому, що Лондон швидкими темпами нарощує державний борг, який загрожує вирости до рівня річного виробництва країни.

Повідомлення, що стосувалося Британії, змусило розхвилюватися і колег-фінансистів за океаном, адже криза в Америці і Британії має схоже походження і влада вживає схожі методи боротьби з нею. Побоювання навіть призвели до найбільшого цього року падіння курсу долара щодо євро – 1,4 долара до 1 євро. Як пояснює лондонський економіст Ніл Макіннон, інвесторів найбільше турбує зростання бюджетного дефіциту в обох країнах.

«Якщо бюджетний дефіцит і рівень заборгованості ростиме такими темпами, особливо, якщо він буде пов’язаний з викупом активів банків, та з оглядом на збитки від фінансової кризи, то будуть побоювання щодо того, що Британія та Америка зможуть фінансувати свої витрати на довшу перспективу», – каже Ніл Макіннон.

У Вашингтоні переконують, що побоювання щодо США – марні


На думку експерта, зниження кредитного рейтингу Сполучених Штатів як найнадійнішого позичальника, а цей статус США утримують вже з 1917 року, мало би багато неприємних наслідків, головне з яких – подорожчання кредитів.

Ніл Макіннон зазначає: «Ахіллесова п’ята Америки – залежність від закордонних заощаджень. Із втратою статусу позичальника з рейтингом ААА, постане питання, звідки брати гроші. Останнім часом ми є свідками падіння курсу долара, подорожчання ставок за короткостроковими кредитами. Тобто падіння рейтингу означає подорожчання фінансування, для реальної економіки, для звичайних людей це означатиме подорожчання ставок за іпотечними кредитами, взагалі за всіма кредитами. А це вже погані новини для розвитку всієї економіки».

Поки жодного перегляду не відбулося, офіційний Вашингтон намагається переконати інвесторів у тому, що їхні побоювання марні.

Речник Білого Дому Роберт Ґіббс заявив: «Ні, нас не турбує зміна нашого кредитного рейтингу. З моменту приходу до влади президент концентрує свою увагу на плані економічного відродження, що створюватиме нові робочі місця та знову запустить економіку. У середній і довгостроковій перспективі нам потрібно буде впорядкувати наші фінанси, тому президента потішило те, що Конгрес ухвалив скоротити наполовину бюджетний дефіцит протягом наступних чотирьох років».

Рейтингові агентства тим часом наголошують, що завдання перед американськими політиками стоїть ще складніше – запускати економіку потрібно одночасно із впорядкуванням фінансів.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG