Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-російський вихор затягує Європу


Київ – Час «Ч» наближається. Щоб розрахуватися за російський газ, поставлений у травні, в України лишається 5 днів. Окрім цього, у Києві мізкують, де взяти кошти для закачування газу у підземні сховища. Тим часом, російська сторона продовжує висловлювати сумнів щодо платоспроможності України і обіцяє вжити санкції, якщо та не виконає домовленості. Водночас, у «Газпромі» заявляють: про відімкнення газу не йдеться.

Щоб розрахуватися за російський газ, проставлений у травні, в України лишається 5 днів. Утім, з боку Росії уже лунають погрози. Якщо платежі не надійдуть вчасно, російська сторона зажадає від Києва 100-відсоткової передоплати. Таку заяву зробив російський міністр енергетики Сергій Шматко. Однак, за словами керівника «Газпрому» Олексія Міллера, після підписання 10-річного контракту на поставки газу з Україною говорити про будь-яке відімкнення неможливо.

Натомість українська сторона запевняє: розрахунки будуть зроблені вчасно. «Ми знаємо, що не все так добре з фінансами і у «Газпрому», але, на відміну від росіян, не контролюємо їхній стан. Хоча знаємо, що вони мають проблеми, – зауважив в інтерв’ю Радіо Свобода радник Прем’єр-міністра з енергетичних проблем Олександр Гудима. – Хочу заспокоїти російських високопосадовців: найпізніше 6 червням «Нафтогаз» розрахується за спожитий газ».

Раніше ж міністр палива та енергетики Юрій Продан заявляв, що Київ докладе усіх зусиль, щоб розрахунки за спожитий газ надійшли вчасно. У випадку, якщо Україна цього не зробить, стару суперечку, хто із двох надійніший, виграє Москва, зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода колишній віце-прем’єр Росії Борис Нємцов.

«Путін доведе, що Україна не надійна країна. І доводити це він буде не відключаючи Європу від газу, оскільки він сподівається, що Берлусконі, Баррозу та інші домовляться, щоб допомогти Україні. А доводити він буде стару суперечку з Україною: хто надійний, хто ні. І з’ясується 7 числа, що Україна не надійна», – висловив припущення пан Нємцов.

Росія апелює до Європи

Однак, існує й інше газове питання, над яким сьогодні ламають голову в Україні, та й не тільки в Україні, – це закачування газу в підземні сховища. Адже ця тема давно вийшла за межі двосторонніх відносин між Києвом та Москвою. Під час саміту у Хабаровську російський Президент Дмитро Медведєв заявив, що в українські підземки потрібно закачати 19,5 мільярдів кубів газу, який коштує близько 4 мільярдів доларів. При цьому він висловив сумніви, що Україна здатна заплатити таку суму. Саме тоді пан Медведєв і закликав європейців спільно прокредитувати українську сторону. А російський прем’єр Володимир Путін навіть направив листа до Міжнародного валютного фонду, в якому мовиться про готовність Росії брати участь у розміщенні облігацій на суму понад 10 мільярдів доларів, а також наголошується на необхідності додаткової підтримки України.

Позиція ж європейців щодо цього не однозначна. Наприкінці минулого тижня голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що наразі Європа не може допомогти Україні. Однак прем’єр-міністр Італії Сильвіо Берлусконі заявив, що готовий винести на наступне засідання Європейської ради це питання.

Київ не проти європейських грошей

В Україні все ж сподіваються, що Європа таки втрутиться у ситуацію і виділить гроші, каже Олександр Гудима. Як варіант, європейці можуть викупити російський газ, який вони споживатимуть в осінньо-зимовий період, і тримати його в українських сховищах.

Гудима наголосив: раніше Україна сподівалася вирішити питання закачування газу в підземні газові сховища (ПСГ), отримавши кредит від Росії. Однак, якщо самотужки Москва не може виділити необхідної суми, Європа, яка зацікавлена у надійності транзиту, не може стояти осторонь. «Путін, Тимошенко та Берлусконі пропонують європейцям взяти участь у розв’язанні фінансових проблем між Росією та Україною, які прямо зачіпають інтереси ЄС. Євросоюз не може залишити Україну без фінансової допомоги», – вважає радник українського Прем’єра.

Тож чи допоможе Європа Україні вирішити газові проблеми? Це питання обговорюватимуть на саміті ЄС у Брюсселі, який відбудеться за два з половиною тижні.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG