Доступність посилання

ТОП новини

Форс-мажор на ринку праці: чи потрібні працедавцям випускники цього року?


Донецьк – Випускникам українських вишів 2009 року буде особливо важко шукати своє перше робоче місце. Через економічну кризу і масові скорочення, працедавці втрачають останній інтерес до фахівців, котрі щойно закінчили навчання. Без роботи цього року можуть опинитись молоді банкіри, економісти, маркетологи і психологи.

Масові звільнення восени і взимку торкнулись в першу чергу молодих працівників, що тільки здобувають перший досвід роботи. В квітні цього року частка молоді серед всіх звільнених в області складала близько 47 %, повідомляє Донецький обласний центр зайнятості.

Жорстка оптимізація кадрового складу на підприємствах майже абсолютно припинила міграцію працівників всередині компаній. В таких умовах, молодь, що тільки здобула вищу освіту, опиняється у форс-мажорній ситуації: нині попит на молодих спеціалістів деяких професій впав до рівня 98 року.

Рекрутери попереджають: найтяжче цього літа прийдеться фінансистам, економістам, психологам і маркетологам. Лише один із десяти таких фахівців, здобувши диплом, зможе гарантовано знайти роботу, кажуть у Донецькому центрі зайнятості.

Краще виглядає ситуація у сфері медицини, зв’язку та IT-технологій, яких криза торкнулась опосередковано. Шанси знайти роботу після закінчення вишу в спеціалістів по телекомунікаціям значно вищі, але, як розповів Радіо Свобода директор Східного територіального управління МТС-Україна Сергій Шейка, можливо, їм теж доведеться зачекати.

«Зараз поки що є у нас мораторій на те, щоб приймати нових співробітників. Але криза це не постійне явище і десь через рік ми почнемо розвиватись і більше розширяти свої дії в регіоні і обов’язково стане питання прийому нового персоналу на роботу», – каже Сергій Шейка.

Досвід цінніший за диплом

У таких умовах, вважає директор Донецького центру зайнятості Тамара Козенко, випускники мають конкурувати з досвідченими працівниками, знижуючи свої зарплатні очікування. На жаль, багатьом молодим людям в цьому році прийдеться погоджуватись на сезонну роботу і роботу, що вимагає більш низького рівня кваліфікації. Щоб уникнути цього, випускникам пропонують шукати роботу заздалегідь, ще під час навчання у вищих навчальних закладах. Але не в кожному виші це проходить.

Випускник Донецького національного технічного університету Михайло Охріменко зазначає: «Якщо починати працювати з першого-другого курсу, тоді дуже багато втрачається інформації і втрачається час, який можна приділити навчанню. І база вже не така міцна. Багато хто це розуміє, тому не поспішає працювати від самого початку навчання. А із 4-5-го курсу цей відсоток збільшується, але він теж не є дуже високий».

Ректор Донецького національного технічного університету Олександр Мінаєв сподівається, що колишні домовленості вишів із працедавцями хоча б частково убережуть випускників-2009 від неприємностей з роботою.

«Ця задача не проста, але таку задачу ми ставимо перед всіма промисловими фірмами, з якими наш університет співпрацює і співпрацює достатньо довготривалий період. І ми маємо на сьогодні гарні показники взаємодії», – зауважує пан Мінаєв.

Не зважаючи на кризу на ринку праці, випускникам цього року радять шукати роботу за спеціальністю, щоб не втратити кваліфікацію, здобуту під час навчання.

(Донецьк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG