Доступність посилання

ТОП новини

ЄС стриманий щодо Ірану, а Молдові пропонує тіснішу співпрацю


Прага – Вибори в Ірані ускладнили порядок денний сьогоднішньої зустрічі міністрів закордонних справ країн Європейського Союзу. Серед решти питань сьогодні в Люксембурзі обговорювали можливість нової угоди про співпрацю з Молдовою та ситуацію на Балканах.

Перша реакція Євросоюзу на результати виборів в Ірані та протести, що їх супроводжують, була стриманою. Хоча міністри закордонних справ провідних країн ЄС висловили своє занепокоєння придушенням демонстрацій.

Напередодні зустрічі міністр закордонних спав Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр звернувся до Ірану із закликом пояснити, що відбувається в країні.

«Процедура виборів залишає багато запитань. Є повідомлення про численні порушення. Ми звернулися до Ірану з проханням прояснити ці невідповідності негайно і повністю. Крім того, поведінка іранських сил безпеки щодо протестувальників, є неприйнятною», – зазначив керівник МЗС Німеччини.

Молдові, можливо, запропонують Угоду про Асоціацію

На прядку денному зустрічі міністрів закордонних справ 27 країн ЄС є також питання спільної декларації щодо Молдови. У проекті документу, який бачив кореспондент Радіо Свобода, йдеться про те, що ЄС готовий запропонувати Молдові тіснішу співпрацю, якщо Кишинів винесе уроки з попередніх парламентських виборів, які завершилися заворушеннями, і забезпечить «вільне і чесне» проведення повторних виборів. ЄС готується запропонувати Молдові Угоду про Асоціацію, що подібно до української угоди, передбачає вільний ринок та безвізовий рух громадян.

ЄС, однак, висуває низку передумов для початку переговорів із Молдовою. Йдеться про скасування віз для громадян Румунії, які були запроваджені після початку заворушень у Кишиневі, та налагодження добросусідських стосунків із цією країною. Також ЄС наполягає на розслідуванні придушення протестів, які відбулися після квітневих виборів до парламенту Молдови.

У проекті декларації міститься й критика щодо звуження свободи слова та утиски засобів масової інформації.

А щодо Придністров'я, то Європейський Союз хотів би відновити переговори в форматі 5+2, що включає Україну, Росію, США, ОБСЄ та сам Євросоюз. Оскільки, на думку Брюсселя, лише цей формат гарантує прозорість та легітимність процесу. Останнім часом Придністровським питанням займається практично одноосібно Росія.

Переговори з Сербією залежать від арешту Ратка Младича


Напередодні зустрічі у Люксембурзі, оглядачі висловлювали сподівання, що за посередництва ЄС, Хорватії та Словенії нарешті вдалося владнати питання кордонів, і цим буде розблоковано переговори про вступ Хорватії до Євросоюзу.

Щодо Сербії, то її сподівання на інтеграцію залежать від спроможності Белграда заарештувати останнього з сумнозвісних підозрюваних у воєнних злочинах – колишнього командувача боснійських сербів Ратка Младича. Після того, як нещодавно було опубліковано нове відео щодо Младича, який перебуває не лише на свободі, але й насолоджується життям, переговори про нову угоду з Белградом ітимуть складно, попереджають оглядачі.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG