Доступність посилання

ТОП новини

Іранці винаходять нові форми протесту


Прага – Майже три тижні післявиборчих вуличних протестів в Ірані закінчилися брутальними придушеннями демонстрацій, в результаті яких щонайменше 20 людей загинули і сотні заарештовано. У цих умовах іранці винаходять нові і нові способи продемонструвати свій протест проти результатів виборів, які вони вважають сфальсифікованими.

Запровадження суворої цензури, придушення демонстрацій та арешти активістів залишили багатьох іранців із невеликим вибором щодо способів, як донести своє обурення і незгоду до однодумців в Ірані та по всьому світу.

Іранський журналіст Хосейн Бастані, який працює поза межами своєї країни, в інтерв’ю іранській редакції Радіо Свобода (Радіо Фарда) зазначив, що займатися незалежною журналістикою в його країні стало просто неможливо.

«Для незалежної журналістики не залишилося місця. Якщо до того тиску, що був, додати новий та ще й посилення цензури, то ви побачите, що вони повністю унеможливили будь-яку незалежну журналістику», – каже Хоссейн Бастані.

Одним із найбільш неочікуваних способів протесту є виголошення релігійного гасла «Господь великий», що лунає нині у нічному Тегерані. Також, як і 30 років тому під час Ісламської революції, Тегераном лунає гасло «Смерть диктаторові».

Сигнали автомобілів, зелені стрічки, інтернет...

А вдень у Тегерані та інших містах Ірану можна побачити автомобілі з увімкненими фарами, що сигналять один одному. А з вікон квартир та дахів будинків вивішені зелені стрічки та повітряні кульки. Бо зелений – це не лише священний колір ісламу, але і колір виборчої кампанії опозиційного кандидата на президентських виборах Мір Хосейна Мусаві. Також з’явився і самвидав по-іранськи: підпільно надруковані газети та статті з інтернету.

Такі газети, як «Сабз» (у перекладі «Зелений»), «Калеме Сабз» («Зелений світ») та «Хіябан» («Вулиця»), які мають і сторінки в інтернеті, стають важливим джерелом інформації про протестний рух не лише для іранців, але і для тих, хто їм співчуває по цілому світі.

У вівторок американські правозахисні групи звернулися до міжнародної спільноти із закликом не припиняти критики на адресу іранської влади у зв’язку з її придушенням інакодумства та протестів.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG