Доступність посилання

ТОП новини

Європейська безпека потребує вдосконалення


Під час роботи міжнародної парламентської конференції з питань європейської безпеки у Києві, 13 липня 2009 р.
Під час роботи міжнародної парламентської конференції з питань європейської безпеки у Києві, 13 липня 2009 р.

Київ – До нових підходів у розробці механізмів гарантування безпеки європейських країн закликали учасники міжнародної парламентської конференції з питань безпеки, яка відбулася в Києві.

Світ вийде з фінансової кризи новим, більш жорстким і прагматичним, заявив на конференції Голова Верховної Ради України Володимир Литвин. За його словами, необхідно разом розробляти принципи і підходи до формування світу, напрацьовувати нові міжнародні угоди. Володимир Литвин зазначає, що Україна повинна отримати міжнародно визнаний нейтральний статус.

Щоправда, голова парламентського комітету з питань закордонних справ Олег Білорус вважає нереальним для України позаблоковий статус. Гарантії безпеки, за його словами, можливі тільки в разі приєднання до одного з військово-політичних союзів між країнами.

Про те, що система європейської безпеки потребує вдосконалення, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода і колишній міністр оборони України, член парламентського комітету з питань оборони і держбезпеки Олександр Кузьмук.

«Останніми роками змінилася позиція головних світових гравців, які впливають безпосередньо на стан безпеки, – каже пан Кузьмук. – Війна з тероризмом не завершена, вона має стійку амплітуду. Триває війна в Афганістані. Цю операцію проводить НАТО, яке якраз і вийшло за межі євроатлантичного простору. Набирають силу такі світові політичні гравці, як Росія, Бразилія, Індія, Китай. Безперечно, це не може не змінювати як конфігурацію, так і архітектуру нової європейської безпеки, а також світової. І час від часу на самітах ми і чуємо, що є думки щодо вдосконалення системи європейської і світової безпеки.

Росія за нові механізми європейської безпеки

Голова Ради Федерації Федеральних зборів Росії Сергій Миронов вважає, що на сьогодні є необхідність напрацювання якісніших механізмів співробітництва країн у сфері європейської безпеки. Як він заявив під час конференції, такі організації, як Європейський Союз, СНД, НАТО, в силу своєї природи переймаються питаннями безпеки автономно. «Їхні дії некоординовані, і вони не охоплюють всю євроатлантичну зону. Тому виникає реальна потреба розробки механізмів співпраці у сфері безпеки, які охоплюють всю Європу і прилеглі до неї морські простори», – наголосив спікер російського парламенту Сергій Миронов.

За нові відносини між учасниками процесу висловився і голова Європейської асамблеї системи безпеки і оборони Роберт Волтер. Він зазначив, що участь країн у «Східному партнерстві» Росія не повинна вважати як партнерство проти неї. За словами Роберта Вольтера, в інтересах Росії, щоб у неї були стабільні сусіди. Він також розкритикував позицію Росії, яка не допускала міжнародних спостерігачів під час минулорічного збройного конфлікту в Південній Осетії.

«Коли ми призначаємо організацію, яка здійснює моніторинг, ОБСЄ, ООН чи будь-яку іншу, їй має надаватися відкритий і вільний доступ до всіх сторін конфлікту», – зауважив голова Європейської системи безпеки і оборони.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG