Доступність посилання

ТОП новини

«Пільговики» атакують найпрестижніші виші


Київ – До вищих навчальних закладів повертається корупція, яка практично зникла із запровадженням зовнішнього незалежного оцінювання – такі результати моніторингу вступної кампанії-2009, проведеного ромадською мережею «Опора». За словами дослідників, полем для зловживання тепер стають пільгові категорії абітурієнтів. Так, до найпрестижніших вузів країни пільговиків вступає більше за кількість бюджетних місць у них.

Киянин Василь Марчишок допомагає своїй дочці Катерині віддавати документи до вишів. Катерина пройшла зовнішнє незалежне оцінювання, набравши 594 бали з 600 можливих, проте виявилося, що на найпрестижніші спеціальності столичних університетів шлях їй заказано. За словами Василя Марчишка, всі місця бюджетної форми навчання там отримують пільговики.

«Ми подали документи в Інститут міжнародних відносин КНУ імені Шевченка. І відстежували наш рейтинг через електронну систему «Конкурс».Спочатку не хвилювалися: ми були попереду. Але у певний момент побачили, що на 50 місць бюджетної форми навчання вже претендують 52 пільговики. І навіть абітурієнти, які набрали всі 600 балів, не зможуть туди вступити. Подали документи на іншу спеціальність, а там така ж сама ситуація».

Василь Марчишок разом з іншими батьками, діти яких відмінно пройшли оцінювання, підготував лист до міністра освіти з проханням створити для пільгових категорій додаткові бюджетні місця або ж взагалі запровадити для них квоти у найпрестижніших вишах. Інакше, вважає він, престиж найкращих університетів держави впаде, оскільки вчитимуться в них самі пільговики.

Нові корупційні схеми – навколо надання пільг абітурієнтам

Українське законодавство дає право вступати до вищих навчальних закладів поза конкурсом дітям-сиротам, учасникам бойових дій, інвалідам І-ІІ груп, переможцям всеукраїнських олімпіад, а віднедавна – ще й дітям шахтарів. Це дає підстави для появи нових корупційних схем довкола оформлення пільгового статусу, говорить учасник моніторингу вступної акмпанії-2009, координатор освітніх програм громадянської мережі «Опора» Інна Совсун.

«Наприклад, у Львівському національному університеті було чимало абітурієнтів, які надавали липові довідки. Також ми з’ясували, що досить велика кількість юнаків та дівчат в Україні оформлювала собі інвалідність другої групи у квітні – тобто до початку незалежного оцінювання. Це означає, що треба перевіряти анкети абітурієнтів, але громадськість не може цього зробити, бо анкети є конфіденційними. Проте, якщо у навчальному закладі виявиться аж надто багато пільговиків, ми будемо готувати запити у прокуратуру і Міносвіти, щоб вони розслідували ці питання», – обіцяє громадська активістка.

Кожну довідку вступників перевірить Міносвіти

Цього року буде перевірено кожну довідку, яку надали абітурієнти на підтвердження своїх пільг, переконує заступник міністра освіти та науки Тарас Фініков.

«Існує безліч можливостей перевірки, окрім як спитати у того, хто виписав цю довідку. Один папірець сфальсифікувати нескладно. Але можна досить легко перевірити, чи відповідає він іншим документам. Якщо довідка викликає сумніви, то вона анулюється, а людина втрачає право вступати до вищих навчальних закладів цього року», – зазначає заступник міністра.

Попри все сказане, у Міністерстві освіти впевнені, що система зовнішнього незалежного оцінювання подолала хабарництво, яке панувало в українських вишах ще два роки тому. Так, на гарячу лінію Міносвіти щодня телефонує 600 абітурієнтів, але останнім часом жоден із них не скаржився на хабарників, повідомляє директор департаменту вищої освіти МОН Ярослав Болюбаш. А недоліки нової системи, в тому числі й пов’язані з пільгами при вступі, Міністерство освіти та науки планує виправити у вересні, після підбиття підсумків цьогорічної вступної кампанії.

За даними Міносвіти, сьогодні в Україні нараховується близько 6 тисяч абітурієнтів, які мають право на вступ поза конкурсом. Загальна чисельність абітурієнтів – понад 150 тисяч.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG