Доступність посилання

ТОП новини

«Стоп Насильству!» – закликає нова соціальна реклама


Київ – На вулицях Києва з’явилася нова соціальна реклама. На плакатах зображена чемпіонка України з боксу Аліна Шатернікова з синцем під оком, а нижче напис: «Я терплю заради перемоги. А ти?». Ці плакати – частина всеукраїнської кампанії «Стоп насильству!», спрямованої на боротьбу з сімейним насильством щодо жінок та дітей. Організувало її минулого року Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту на підтримку всесвітньої акції Генерального секретаря ООН Пан Ґі Муна. Нова хвиля зовнішньої рекламної кампанії створена за фінансової підтримки Програми Розвитку ООН та Європейського Союзу. Про її мету Радіо Свобода розпитувала керівника Програми рівних можливостей ПРООН Ларису Кобелянську.

– Досвід яких європейських країн Ви використали, готуючи кампанію соціальної реклами «Стоп насильству»?

– Зараз ця кампанія стала світовою та потужною. Минулого року Рада Європи та Європейська Комісія проявили дуже багато ініціатив та активності по її поширенню. Ми вивчили проекти в нових країнах Євросоюзу – у Литві, у Польщі. Також ми вивчали досвід Швеції, переглядали ті приклади реклами, які поширювалися в інших країнах. Наприклад, збірна футболу Італії проводила спеціальні прес-конференції, навіть виступала під девізами протидії домашньому насильству. Між іншим, жіноча збірна України з футболу на чемпіонаті виступала під прапорами по протидії домашньому насильству.

– Чому виникла потреба в проведенні такої кампанії соціальної реклами?

– Проблема залишається закритою, на побутовому рівні (її сприймають), як проблему суто сімейну, проблему однієї окремо взятої сім’ї. Ми ж наголошуємо, що це величезна соціальна проблема, яка має і економічні наслідки для суспільства, і соціальні, і психологічні. Але для того, щоб не замовчувати цю проблему і знайти для жертв насилля «канал комунікації», ми пропонуємо «гарячу лінію». І саме номери цієї «гарячої лінії» можна знайти на рекламних щитах і сітілайтах.

– Скільки людей телефонують на Вашу «гарячу лінію»?

– За оперативною інформацією, за півроку (з початку 2009 р.) вже звернулося більше, ніж 30 тисяч жінок і приблизно 7 тисяч чоловіків. Експерти звертають увагу, що жінки потерпають від насилля більше і частіше, але саме чоловіки звертаються частіше.

– Яка статистика ситуації з сімейним насильством в Україні?

– Точної статистики скоєних актів насилля немає, є тільки статистика по зверненнях. Але за словами експертів, це може бути десятою частиною реальної ситуації, тому що для жінок із такою ментальністю, як в Україні, є дуже типовим не виносити сміття з хати, не розголошувати проблеми в сім’ї та зберегти гарний імідж, незважаючи на те, що б там не сталося.

Але, за дослідженням незалежних експертів, до 50% жінок, які перебувають на лікарняному, (не виходять на роботу) через фізичне насильство в сім’ї. Так це тільки фізичного! І це тільки те, що може бути пораховано через лікарняні. А скільки жінок не звертаються за допомогою, а скільки жінок є жертвами економічного, психологічного насилля в сім’ї!? Такої статистики взагалі немає.

– Як протидіяти насильству в сім’ї?


– Держава має бути тут більш активною. Зараз вдосконалюється законодавство, створюється (шляхи), як надати допомогу жертві, як працювати з кривдником, як унеможливити негативних вплив на дітей. Задіяні державні інституції, починаючи від Міністерства внутрішніх справ, Міністерства сім’ї, молоді та спорту, закінчуючи соціальними службами для молоді, громадськими організаціями і т.д.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Туз

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2008 року. Вже рік готую  відеоматеріали для веб-сайту, тому часто доводиться переконувати людей, що Радіо Свобода - це більше, ніж радіо. Коли ж працюю в «класичному» радійному режимі, то особливо цікавлять теми євроінтеграції. Закінчила Лінгвістичний університет та Могилянську школу журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG