Доступність посилання

ТОП новини

Колишня домівка Радіо Свобода стала найновішим музеєм Праги


Будівля колишнього офісу Радіо Свобода / Радіо Вільна Європа
Будівля колишнього офісу Радіо Свобода / Радіо Вільна Європа

Прага – Історична будівля чехословацького парламенту, в якому протягом 14 років працювало Радіо Свобода відтепер служитиме Національному музею Чехії. У стінах цієї будівлі відбулась низка історичних подій, серед яких – падіння комуністичного режиму в Чехословаччині.

Цей великий гранчастий будинок із металу і скла оминути не можна, він розташований на одній з головних площ у Празі – Вацлавській, неподалік від Оперного театру. Ще 20 років тому в цьому будинку засідали комуністичні депутати, потім, у 1995 році тодішній президент Чеської Республіки Вацлав Гавел передав будинок в оренду Радіо Свобода / Радіо Вільна Європа, яке тоді переїхало з Мюнхена. У червні цього року Радіо Свобода звільнило це приміщення і воно перейшло в розпорядження найбільшого чеського музею – Національного.

Музей отримав понад 3 тисячі квадратних метрів експозиційної площі, на яких планує широко розгорнути нові експозиції. А поки що відвідувачам покажуть історичну залу, в стінах якої було проголошено падіння комуністичного режиму. Тут також у 1991 році проголосили історичне рішення про розділ Чехословаччини на Чехію та Словаччину.

Сучасники розповідають, що в залі мав свою ложу найвищий компартійний бос – Александр Дубчек. Ложа була влаштована так, що присутність Дубчека в ній, якщо він цього не бажав, могла бути для інших не поміченою.

В історичній залі протягом двох останніх десятиліть виступили Марґарет Тетчер, Джордж Буш Старший, королева Великобританії Єлизавеа ІІ, Михайло Горбачов. Цей зал як і весь будинкок відтепер відкритий відвідувачам.

Серед перших експозицій – виставка «Be Free» («Будь вільним»)

Як сказала Радіо Свобода речник Національного музею Радка Шустрова, перші екскурсії до нового музейного приміщення вже розпродані. «Нам постійно дзвонять і питаються, коли ж уже можна буде оглянути будинок, тому що він довго був недоступний пересічним людям. І ми раді, що за такий короткий час нам вдалось будинок відкрити для громадськості».

Дирекція музею оголосила конкурс на назву свого нового дому. Вже надійшло понад 600 пропозицій – від жартівливої «Острів скарбів» до серйозної, наприклад, «Музей Святого Вацлава». Назву нового музею дирекція обіцяла оприлюднити незабаром. А серед перших експозицій, які відкриються в новому приміщенні, виставка «Be Free» – «Будь вільним», присвячена 20-літтю падіння «залізної завіси» і демократичної «оксамитної» революції в Чехословаччині.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG