Доступність посилання

ТОП новини

Грузія остаточно покинула СНД, чи має з неї взяти приклад Україна?


Емблема Співдружності незалежних держав (СНД)
Емблема Співдружності незалежних держав (СНД)
Прага – Грузія у вівторок остаточно оформила розрив зі Співдружністю незалежних держав. Про свій вихід із об’єднання колишніх радянських республік офіційний Тбілісі оголосив ще рік тому, у розпал війни з Росією. Україна давно нарікає на неефективність СНД, але чи повинна вона піти грузинським шляхом?

12 серпня 2008 року закінчувалася битва за Цхінвалі, столицю Південної Осетії. Контроль над містом взяли російські війська. Саме тоді президент Грузії Міхеїл Саакашвілі оголосив про те, що Грузія має покинути СНД, звинувативши організацію у неспроможності запобігти конфлікту.

«СНД повністю провальна як міжнародна організація. Це якась пострадянська річ, яка фактично не могла зробити нічого, щоб запобігти трагедії. І, ви знаєте, покидаючи СНД, ми прощаємося з Радянським Союзом», – заявив Саакашвілі.

Співдружність незалежних держав створили 1991 року за участі пострадянських республік, за винятком трьох держав Балтії. Цю структуру часто бачать як інструмент Москви для збереження впливу на колишньому пострадянському просторі. Але, з іншого боку, не вщухають заяви про те, що СНД, так чи інакше, на мало що спроможна.

Оголошуючи про вихід із СНД, заступник міністра закордонних справ Грузії Давіт Джалаґонія оголосив про те, що Грузія і далі братиме участь у 75 угодах Співдружності, в першу чергу, які стосуються вільної торгівлі і безвізового режиму. Водночас Грузія збирається підписати низку нових двосторонніх договорів, передовсім зі своїми головними економічними партнерами – Україною і Казахстаном.

Грузинський політолог Торніке Шаршеїдзе зазначає, що Грузія не могла залишатися у складі СНД після того, як Москва визнала незалежність Південної Осетії і ще однієї грузинської республіки – Абхазії. «Якби ми залишилися в СНД, це означало б нашу капітуляцію, нашу згоду із тією дійсністю, яку створила Росія. Якби ми покинули СНД раніше, це мабуть могло би виглядати як конфронтаційний і провокаційний жест», – зауважив грузинський оглядач у розмові з Радіо Свобода.

Вихід України з СНД ускладнить відносини з Росією – Кравчук

Леонід Кравчук
Перший всенароднообраний президент України Леонід Кравчук каже, що офіційний Київ не повинен брати прикладу з Грузії.

«Я не бачу такої потреби, щоб нам демонстративно виходити з СНД, ускладнюючи і так непрості наші стосунки на сьогодні з країнами СНД і, перш за все, з Росією, про що свідчить нещодавнє послання президента Росії пана Медведєва до президента Ющенка», – зазначив Кравчук в інтерв’ю Радіо Свобода.

За його словами, важливо пам’ятати, що Україна ніколи не підписувала статуту СНД, тому не є повноправною учасницею організації. І навіть якщо Київ не може розв’язати в СНД своїх проблем, то має можливість через цю міжнародну структуру «заявити перед світом про свої наміри, показавши приклад конструктивної співпраці», зауважив Кравчук.

Але, щоб заохотити Росію рахуватися з українськими інтересами, Україна могла б попередити про можливий вихід із СНД, пропонує доцент Києво-Могилянської академії Ігор Лосєв.

«Можна зробити заяву, що у випадку продовження антиукраїнського тиску з боку Москви, Україна буде змушена замислитися над своїм подальшим членством в організації, що нікому не гарантує недоторканності кордонів, миру і відсутності збройної агресії», – говорить київський оглядач.

Минулого року Україна перерахувала до бюджету СНД близько 10 мільйонів гривень.

Грузія виступала в СНД у ролі «троянського коня» – Затулін

Директор Інституту СНД Костянтин Затулін
Оцінюючи рішення Грузії вийти зі Співдружності, російські дипломати заявили, що рішення приєднуватися чи покидати організацію є суверенним правом кожної держави. Але водночас представник російського МЗС у коментарі для агенції ІТАР-ТАСС попередив, що неучасть Грузії в СНД матиме негативні наслідки для простих громадян країн.

Без Грузії Співдружність буде ефективнішою організацією, вважає депутат Державної Думи Росії, директор Інституту СНД Костянтин Затулін. За його словами, Грузія виступала в СНД у ролі «троянського коня», і, мовляв, разом з Україною перешкоджала ефективному розвитку Співдружності.

Водночас Затулін не вірить, що Україна вийде з СНД, бодай тому, що цього не підтримає Верховна Рада.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG