Доступність посилання

ТОП новини

Українці гинуть від щеплень чи від їхньої відсутності?


Київ – До смерті чотиримісячної дитини в Донецькій області призвела не вакцина – такі попередні висновки комісії, яка розслідує трагедію. Загалом у жодному з подібних випадків за останні два роки не доведено, що діти загинули саме внаслідок вакцинації. Тим часом українські батьки масово відмовляються робити щеплення своїм дітям. Це, на думку міжнародних експертів, може спричинити епідемію інфекційних захворювань.

Олександр Бутко з села Бахмутське на Донеччині до щеплення від дифтерії, коклюша та правця був цілком здоровим немовлям – принаймні, так запевняли батьків лікарі, які оглядали хлопчика. Проте на другий день після щеплення йому стало зле, а на третій, 17 серпня, він помер у реанімації. Тиждень тому подібний випадок трапився у Запоріжжі – дитина померла після такого ж самого щеплення.

До цього вакцину «Пентаксим» французького виробництва отримали кілька тисяч українських дітей, і якість препарату не викликала жодних сумнівів, заявив голова тимчасової комісії Міністерства охорони здоров’я з розслідування смерті Олександра Бутка педіатр Федір Лапій. За його попередніми висновками, імовірність, що дитина померла внаслідок щеплення, є меншою від 10 відсотків.

«Вакцина, про яку ми говоримо, – одна з найкращих у світі, її застосовують і у Франції, і в Німеччині, і в Україні. Так, під час огляду дитини були варіації, але ми не можемо сказати, що дитина мала протипоказання до вакцинації і вони були проігноровані, що призвело до її загибелі. Ми перевірили якість вакцини, правильність її зберігання й застосування. Всіх вимог було дотримано», – запевняє голова комісії.

Тим часом комісія продовжує перевіряти всі версії, в тому числі й загибель через вакцину. Остаточні висновки щодо смерті Олександра Бутка можуть бути вже через тиждень після завершення гістологічної експертизи, запевняє Федір Лапій. Проте, за його словами, розслідування трагедії може затягтися через втручання деяких політиків.

Нещасний випадок чи недбалість медиків?

За словами заступника прокурора Донецької області Наталії Марчук, в районній лікарні малюкові поставили діагноз «отруєння», а в обласній – «запалення легенів». Порушена кримінальна справа за статтею 140 – «неналежне виконання медпрацівником своїх обов’язків, що призвело до смерті пацієнта». Наразі вся вакцина з цієї партії вилучена з лікарень.

Загибель українських дітей не є випадковістю: вона спричинена катастрофічним становищем української медицини, переконаний голова асоціації психіатрів України, колишній лікар-педіатр Семен Глузман.

«Нещодавно я був шокований, коли мав розмову з дуже відомими, інтелігентними людьми. Всі вони кажуть: ми не будемо робити щеплення своїм дітям. Це результат роботи не лише медицини, але й усієї української влади. Я займався вакцинацією дітей у радянський час, і ще тоді у цій галузі панував безлад. Зараз українська медицина взагалі перебуває в агонії, а ми намагаємося вирішувати соціальні проблеми, порушуючи кримінальні справи проти лікарів. Настав час визнати, що подібні заходи суперечать здоровому глуздові», – наголошує він.

Але навіть за таких умов лікар вважає вакцинацію дітей необхідною. Тим часом батьки, налякані останніми трагедіями, дедалі частіше відмовляються від щеплень.

За офіційними даними МОЗ, цього року загальне охоплення вакцинацією в Україні зменшилося і склало 87 відсотків. Проте Семен Глузман наводить неофіційні дані, за якими необхідні щеплення отримує ледве більш ніж третина українських дітей.

Безпечна вакцинація: потрібні не так гроші, як совість

Масова відмова від вакцинації може викликати епідемію інфекційних хвороб в Україні, вважає медичний експерт Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) Катерина Булавінова.

«Смертельні випадки від вакцинації бувають вкрай рідко, вони можливі лише за відсутності медичної допомоги. За останні роки у Західній Європі не зареєстровано жодного такого випадку. Останні випадки в Україні не пов’язані з вакциною, там зовсім інші симптоми», – запевняє вона.

Але, зауважує фахівець, батьки все одно бояться за своїх дітей, і дедалі більше малюків не отримують щеплень. Тим часом, за її словами, навіть невеличке зменшення обсягів вакцинації у країні може спричинити спалах інфекцій, подібний до епідемії дифтерії, яка була в Україні на початку 1990-х. «Люди гинули, не маючи імунітету до дифтерії, оскільки відмовлялися від щеплень», – нагадує представник ЮНІСЕФ.

Вихід Катерина Булавінова бачить у загальнодержавній просвітницькій кампанії щодо вакцинації і в запровадженні суворіших стандартів безпеки в українській медицині. Причому, на її думку, тут більше важать не обсяги фінансування, а знання та відповідальність медичного працівника.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG