Доступність посилання

ТОП новини

Президент Ющенко говорив у Польщі про єднання українців із поляками


Президент України Віктор Ющенко та Польщі Лех Качинський обмінюються підписаними документами у Варшаві, 7 вересня 2009 року.
Президент України Віктор Ющенко та Польщі Лех Качинський обмінюються підписаними документами у Варшаві, 7 вересня 2009 року.

Варшава – «Дорожню карту» українсько-польських стосунків на 2009-10 роки підписали у вівторок президенти України і Польщі Віктор Ющенко та Лех Качинський. Під час дводенного візиту до Польщі лідер України зустрічався також із прем’єром польського уряду Дональдом Туском та спікером сейму Броніславом Коморовським. Він взяв участь в урочистому відкритті пам'ятного знаку жертвам Голодомору в Україні. Крім актуальних справ, як підготовка до Євро 2012, не обійшлося без суперечливих тем, що стосуються складного історичного минулого обох країн.

Під час візиту Президента України до Польщі було не раз сказано, що тільки на повній правді про історичне минуле можна будувати майбутнє. Віктор Ющенко закликав у Варшаві, щоб всесвітня громадськість засудила Великий Голод в Україні, ГУЛАГ, а також вбивство 4 тисяч польських офіцерів, здійснене НКВД у Катині. Український лідер зазначив, що слід назвати це злочином проти людства, так само як засуджено злодіяння в Аушвіці та Бабиному Яру.

Польські оглядачі згідні, що перспектива передвиборчої президентської кампанії в обох країнах змушує обох президентів іти на компроміс навіть в історичних питаннях. Такою поступкою під час візиту було те, що президент Польщі Лех Качинський, на прохання середовища польських комбатантів та колишніх жителів території Західної України, відмовився відвідати разом із Віктором Ющенком село Сагринь. В цій місцевості, що знаходиться у Люблінському воєводстві, поблизу польсько-українського кордону, в 1944 році підрозділи польського підпілля Армії крайової знищили кілька сотень українських жителів.

З цього приводу політолог Бартломєй Біскуп зауважив: «На мою думку, обидва президенти до певної міри проявили специфічну поміркованість. Це з огляду на наближення в обох країнах президентської передвиборчої кампанії. Втім, ми повинні пам’ятати про те, що подібні зустрічі на верхах з метою польсько-українського єднання були вже раніше. Просто, якщо ця проблема викликає з обох боків негативний резонанс, то нині обидва президенти вирішили далі не роз’ятрювати ран».

Візит президента Ющенка до Польщі може мати лише символічне значення, вважає фахівець з питань польсько-українських відносин Боґуміла Бердиховська.

«Це такий своєрідний візит на прощання, – каже вона. – Тому що невблаганно наближається кінець президентського терміну Віктора Ющенка. Ніяких переломних справ тут не може бути. Це тому, що обидва президенти не мають таких важелів впливу, які могли б радикально змінити внутрішню чи закордонну політику своїх держав».

У Перемишлі українцям передали ключі від Народного дому

У вівторок Віктор Ющенко зустрівся у місті Перемишлі, що на південному-сході Польщі, з українською громадою та учнями місцевого українського ліцею імені Маркіяна Шашкевича.

У присутності президента міська влада Перемишля передала місцевим українцям ключі від Народного дому, збудованого на початку ХХ століття на кошти місцевих українців. Заходи з повернення цього будинку, котрий свого часу відібрала комуністична влада, тривали майже 20 років. Віце-президент перемишльського Південно-східного наукового інституту, доктор Олександр Колянчук сказав Радіо Свобода, що пожертви надійшли від 16 громадських, освітніх та кооперативних установ.

«Жертвували дрібні підприємці, ковалі, торговельні крамниці, також інші малі підприємства, які мали свої прибутки та були спроможні у цей час виділити гроші на пожертву, – зазначає він. – Було також кілька місцевих лікарів, які своїми грішми підтримували цей задум. Отож цей будинок був побудований виключно на пожертви української громади міста Перемишль».

Говорячи про зустріч українців Перемишля з Президентом України Віктором Ющенком, фахівець з питань польсько-українських відносин Боґуміла Бердиховська зауважила: «Мені здається, що Україна дуже довго не буде мати такого президента, який стільки часу, енергії та емоцій буде приділяти українським громадам, розсіяним по світі».

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG