Доступність посилання

ТОП новини

«Утримати Євро». Як готується Україна до Євро-2012?


Реконструкція НСК «Олімпійський», 21 вересня 2009 р.
Реконструкція НСК «Олімпійський», 21 вересня 2009 р.

У Києві презентували реконструкцію стадіону «Олімпійський». На цій арені, де має відбутися вирішальний матч Євро-2012, провели День відчинених дверей. Кошторис реконструкції – понад 2 мільярди гривень, поки що витратили чверть цієї суми. Українські спортивні чиновники сподіваються, що 30-го листопада (останній день затвердження міст, які прийматимуть турнір) УЄФА підтвердить здатність України організувати чемпіонат. Наскільки ж обґрунтовані такі сподівання?

Відчинені двері на «Олімпійському»

Наразі, щоб пройти на «Олімпійський», треба мати при собі не квитки, а спецперепустку і каску. Поки що на стадіоні господарюють не футболісти, а будівельники, чути над ареною не скандування фанів, а роботу кранів та екскаваторів. Навіть на День відкритих дверей перерву в реконструкції не оголошували. Серед тих, хто подивився на хід перебудови стадіону, була й кореспондентка Радіо Свобода Марічка Набока. «Екскаватори та підйомні крани працюють без упину, будівельники доводять до ладу перший ярус трибун, який готовий на 90 %. Є й основа для сидінь. Щоправда, їх ще не встановили.

Верхній ярус кардинально не перебудують, однак його фундамент зміцнять. До речі, після реконструкції вболівальники першого та другого ярусів ніяк не перетинатимуться, і можлива проблема тисняви після гри буде виключена, переконують фахівці.

Що зразу впадає у вічі: немає ані трави на футбольному полі, ані воріт. Але встановити їх – не проблема, це зроблять одразу після оновлення обох ярусів та інших основних робіт.

Ознайомлення з ходом виконання робіт по реконструкції стадіону
Міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко запевняє, що робота кипить щодня, ніяких затримок немає. «Ми повністю сьогодні є в графіку виконання будівельних робіт. Ви бачите практично готовий перший ярус, підсилений другий ярус.У серпні почалися роботи з облаштування навісу. Також почалося будівництво зони вболівальників, VIP-зони».

Там, де має бути VIP-зона з магазинами й паркінгом, поки лише порожнеча. Підземних робіт з укладки фундаменту майбутнього прозорого каркасу над стадіоном неозброєним оком також не видно. Однак фахівці заспокоюють, що підготовчий етап роботи найдовший. А міністр Павленко закликає не дослухатися песимістичних прогнозів опонентів. «Дехто вводить суспільство в оману, не маючи об’єктивної інформації. Будьте нашими партнерами, а не ставайте жертвами чиїхось пліток», – закликає він.

Щоб на власні очі побачити, як же насправді проходить реконструкція Олімпійського, можна зайти на спеціальний Інтернет-сайт і в он-лайн режимі подивитися, як працюють будівельники й техніка. І чи справді роботи ведуться в три зміни, як запевняють у Міністерстві сім’ї, молоді й спорту».

Готельне питання

Незадовго до презентації реконструкції «Олімпійського» Президент УЄФА Мішель Платіні визнав прогрес України у підготовці до чемпіонату Європи з футболу 2012-го року. А також привітав українське керівництво з тим, що воно знайшло нізвідки нові готелі. Про це повідомила агенція Reuters.

Зі свого боку, спортивний журналіст, телеведучий Ігор Мірошниченко зазначає, що не варто плекати зайвих ілюзій стосовно заяв європейських футбольних функціонерів. «Насправді європейські можновладці і представники УЄФА не дуже посвячені в українські нюанси ведення політики», – говорить він.

Найменше критики з боку представників УЄФА викликає підготовка спортивної інфраструктури до чемпіонату Євро-2012 (стадіони, тренувальні бази), зазначає міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко. Ахіллесовою ж п’ятою підготовки України до Євро чимало експертів називають готелі.

Як переконує Павленко, за три роки кожне з чотирьох українських міст-учасників здатне побудувати розгалужену мережу готелів. «Це як будівництво нових готелів, так і покращення статусу існуючих. Крім того, це залучення й використання готельної інфраструктури найближчих міст до тих міст, які прийматимуть Євро-2012».

Телеведучий Ігор Мірошниченко констатує, що справа в цьому питанні дійсно зрушилася з місця, однак до вирішення проблеми ще далеко. «Їх будують. Але смішно, коли, наприклад, у Харкові звітують, що побудовано чотири- чи п’ятизірковий готель на 25-30 чи 40 номерів. Бо це не ті обсяги, які потрібні Харкову».

Харківські кроки до Євро

Загалом на проведення матчів Євро-2012 можуть претендувати чотири українських міста: Київ, Донецьк, Львів та Харків. Харківські чиновники переконують, що не осоромляться перед УЄФА, розповідає харківська кореспондентка Радіо Свобода Юлія Журавльова. «Вже 5-го грудня урочисто відкриють оновлений стадіон «Металіст». До кінця наступного року побудують нову злітно-посадкову смугу в аеропорті. Харків отримав перший транш від держави – 56 мільйонів гривень і офіційно дав старт реконструкції аеродромного комплексу. Хоча роботи там у розпалі – триває зведення нового терміналу. Йде будівництво й 15-ти готелів. Але частині з них має допомогти держава, розповів Радіо Свобода директор міського Департаменту з підготовки до Евро-2012 Віктор Христоєв. «Треба, щоб держава сьогодні відпрацювала механізм щодо відновлення кредитування готелів. І це не тільки проблема Харкова, це сьогодні проблема всіх приймаючих міст».

Разом із Полтавою Харків уже назбирав потрібну кількість готельних номерів, запевняє Віктор Христоєв. Оселятимуть футбольних уболівальників і в студентських гуртожитках, реконструкція яких триває попри відсутність державного фінансування. «Два гуртожитки Національної Юридичної академії, на реконструкцію яких держава повинна виділити кошти, у в цьому році – 11, 3 мільйона гривень. Кошти ми не отримали. Реконструкція йде, але вона йде в борг. На уряді розглядалося це питання, було доручення – повинні профінансувати», – каже Віктор Христоєв.

Поки що за власний кошт Харків ремонтує і дороги. Вже третину визначених УЄФА основних магістралей місцеві дорожники зробили».

Міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко висловив задоволення фінансуванням підготовки України до Євро-2012, прописаним у проекті Держбюджету на наступний рік. Пан Павленко стверджує, що грошей вистачить, а за інфраструктуру України ніяково не буде нікому.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG