Доступність посилання

ТОП новини

60 років Комуністичного Китаю – прірва між бідними й багатими ширшає


Під час святкування 60-ї річниці правління Компартії, Пекін, 1 жовтня 2009 р.
Під час святкування 60-ї річниці правління Компартії, Пекін, 1 жовтня 2009 р.

Прага – Найбільш густонаселена країна світу – Китайська народна республіка – сьогодні гучно відзначала 60-річчя правління Компартії в державі. У центрі Пекіна пройшов величезний парад, демонструючи досягнення країни – як військові, так і громадянські.

З того самого місця на головній площі Пекіна, Тяньаньмень, звідки Мао Цзедун оголосив у 1949 році заснування КНР, нинішній президент Ху Цзіньтао запевнив, що партія буде й надалі йти «шляхом соціалізму з китайськими особливостями». Він також наголосив на важливості капіталістичного елементу нинішнього розвитку Китаю, котрий сприяє модернізації країни, відкриває її для світу і для майбутньої перспективи.

Для надання святу історичної спадкоємності Ху Цзіньтао вийшов на свято у сірому френчі в стилі Мао. Президент Китаю привітав стотисячний святковий парад військ і демонстрацію цивільних, стоячи у відкритому високому лімузині.

Народно-визвольна армія продемонструвала на Тяньаньмень найновіші зразки озброєння, включно з балістичними ракетами, котрі здатні переносити ядерні боєголовки на відстані понад 10 тисяч кілометрів.

Гул військових винищувачів і гвинтокрилів у небі злився з гуркотом танків, бронемашин та гупанням десятків тисяч вояків, що пройшли бруківкою Тяньаньмень.

На головній китайській площі відбулась і 60-тисячна хода цивільльних громадян з демонстрацією досягнень у торгівлі, промисловості, сільському господарстві. І, звичайно, все це потопало у червоному морі прапорів.

Звичайній публіці не дозволили наблизитися до місця параду


Влада врахувала під час параду все: і бажання певних сил зіпсувати свято, і мінливість погоди. Хмари були розігнані спеціальними хімічними зарядами, поліція не дозволяла звичайній публіці навіть наблизитися до місця свята. Керівництво Китаю добре знає, що інакодумці намагаються щороку використати свято для прояву невдоволення режимом. Тим більше, що й далі триває велике міжетнічне напруження в Сіньцзян-Уйгурському, а також у Тибетському автономних регіонах.

У Китаї, попри економічні успіхи країни, у суспільстві наростає невдоволення все більшим розривом між бідними й багатими, зрослою корупцією, екологічною деградацією цілих регіонів.

Деякі пекінські жителі не приховували свого обурення, коли їх витісняли від площі Тяньаньмень. Але одна китаянка пояснювала це так: «Я думаю, це необхідний захід безпеки, бо дуже вже багато народу в Китаї. Окрім того, Пекін – столиця, а в країні багато різних людей. Тому гарантії безпеки необхідні. Дуже багато людей можуть бути занадто задрипаними і, як на мене, «безпека перш за все», бо це надто важливо».

Щорічні святкування на Тяньаньмень досягають вищого піку увечері, коли на площу приходять маси народу, спостерігаючи за наймасштабнішими у світі спалахами феєрверків.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG