Доступність посилання

ТОП новини

Не перегнути палку – генерал Москаль проти екстремізму


Начальник кримської міліції генерал Геннадій Москаль. Серпень 2009 р.
Начальник кримської міліції генерал Геннадій Москаль. Серпень 2009 р.

Сімферополь – Начальник кримської міліції генерал Геннадій Москаль наполягає на внесенні змін до законодавства з метою протидії екстремізму й екстремістам. Днями як народний депутат він зареєстрував у Верховній Раді України відповідний законопроект. Водночас, правозахисники й представники кримських татар закликають до обережності в цьому питанні.

Геннадій Москаль розповів Радіо Свобода, що розроблений ним проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії екстремізму уже зареєстрований і поміщений на сайті Верховної Ради. Цей документ передбачає внесення змін і доповнень до закону про об’єднання громадян, котрий генерал назвав «неприпустимо ліберальним», до Кодексу про адміністративні правопорушення, тут іде мова про заборону поширення екстремістської літератури, і до Кримінального кодексу – ці зміни стосуються переслідування за екстремістську й фундаменталістську діяльність, що загрожує громадському порядку і громадській безпеці, за керування, участь чи фінансування екстремістських і фундаменталістських організацій.

Генерал Москаль каже, що через відсутність антиекстремістського законодавства, до України ринулися представники заборонених в інших державах екстремістських та навіть терористичних організацій і рухів. Як приклад, він наводить нещодавні арешти членів ісламістської організації «Ат-Такфір валь-Хіджра» (у перекладі з арабської – «Звинувачення у безвір’ї і вихід»).

Водночас, Геннадій Москаль зазначає, що цей законопроект не спрямований виключно на ісламістських екстремістів. «Де в нас гарантія, що у християнстві завтра не з’явиться аналогічна течія, – каже він. – Ми не боремося з ісламом, ми боремося з екстремістськими проявами. А вони можуть бути і в християнстві, і в ісламі, і в інших релігійних течіях. Хто від цього застрахований? От завтра з’явиться фанатик, як колись у нас була «Марія Деві Христос», і що? Ми ж уже це проходили».

Громадська думка в Криму на боці генерала Москаля, але із застереженнями

Аналітик Андрій Іванець, 2007 р.
Якщо брати до уваги кримську пресу, то громадські настої схиляються на підтримку ініціативи начальника міліції в автономії. Але є й певні зауваження. Зокрема, голова кримської громадської організації «Європейський вибір Криму» Андрій Іванець сказав Радіо Свобода, що подібна ініціатива з протидії політичному й релігійному екстремізму вже назріла, особливо в Криму, де активізувалися не тільки ісламістські екстремісти, але й проросійські та лівацько-комуністичні. Він переконаний, що ця законодавча ініціатива генерала-депутата є дуже актуальною.

Водночас, Андрій Іванець закликав законодавців бути дуже обережними і «не перегнути палку». «При ухваленні цих змін до законодавства необхідно чітко розрізнити екстремізм і радикалізм, щоб нововведення не можна було використати в політичних цілях проти політичних опонентів», – зазначає Андрій Іванець.

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, 2007 р.
Також за дотримання усіх базових принципів прав людини в законопроекті про протидію екстремізму і перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. «Якщо є якісь правові прогалини, то необхідно закривати дорогу, перепиняти будь-яку можливість щодо виникнення тероризму, проникнення проявів тероризму в Україну, але при цьому слід виходити з того, що все це має бути за умов забезпечення всіх демократичних норм з питань прав людини», наголошує Рефат Чубаров.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG