Доступність посилання

ТОП новини

Графа «проти всіх» – чи доречна? Який реальний відсоток економіки перебуває «в тіні»?(Огляд преси)


Київ – Чому свідомі громадяни йдуть на виборчу дільницю, навіть якщо їм не подобається жоден з кандидатів і ставлять позначку у графі «проти всіх»? Як пояснює газета «День» – з однієї причини: щоб їхнім чистим бюлетенем не скористалися фальсифікатори виборів. Видання інформує, що такої графи немає в більшості країн Європи. Тамтешні законодавці вважають графу протесту зайвою, мовляв, ті виборці, які виступають проти всіх, можуть не йти на вибори. Але Україна в цьому плані – не Європа, пояснюють експерти «Дня». Аргументів наводять чимало, з яких ключовий один: якщо, скажімо, в Європі низька явка означає, що люди здебільшого задоволені нинішнім політичним курсом, то в Україні це означає відразу виборців до всіх політиків. Про те, кому й чому заважає графа «проти всіх», з’ясовували експерти видання.

Куди поділися опитування авторитетних соціологів? – запитують «Ізвєстія» в Україні». Адже президентська кампанія в розпалі, а електоральних опитувань відомих соціологічних контор досі немає. Чому не чути «Демократичних ініціатив», Київського міжнародного інституту соціології та соціологічної служби Центру ім.Разумкова, а також яким із уже опублікованих соцопитувань можна вірити, розповідається в статті «Опитування в нокауті».

Вітчизняну економіку все глибше заганяють у «чорний сектор», стверджує газета «Україна молода». Аналітики видання переконують, що сьогодні рівень тінізації української економіки залишається на рівні 50%, а не 36%, як подають офіційні джерела. Причому нині, у час кризи, ця цифра зростає, а випуск «офіційної» продукції зменшується. «Зараз в Україні бізнес стогне через податкові побори. Перед виборами з нього намагаються вижати по максимуму», – йдеться в статті. Її заголовок: «У тіні й без грошей».

Україна завжди славилася смачним хлібом. Тут хліб не просто всьому голова, а щось святіше. Без нього важко уявити як святковий, так і буденний стіл. Короваєм зустрічають дорогих гостей, благословляють молодят. Однак, як стверджує газета «Нова», для півмільйона українців хліб став мало не отрутою. Про маловідому в Україні хворобу, через яку їсти хліб протипоказано,можна довідатись зі статті «Коли хліб убиває».

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG