Доступність посилання

ТОП новини

20 років після падіння Берлінського муру – час розчарувань і звершень


Східні німецькі прикордонники демонтують частину Берлінської стіни, щоб відкрити новий пропускний пункт між Східним та Західним Берліном, 11 листопада 1989 року.
Східні німецькі прикордонники демонтують частину Берлінської стіни, щоб відкрити новий пропускний пункт між Східним та Західним Берліном, 11 листопада 1989 року.

Прага – Після того, як 20 років тому впала головна перепона часів «холодної війни» – Берлінський мур – багато що змінилося в головах громадян посткомуністичного світу. Чимало з них сьогодні дещо по-іншому ставляться до понять «капіталізм», «демократія». Хоча в цілому суспільства 9-ти європейських країн, досліджуваних соціологами американського Pew Research Center, й задоволені минулими 20-ма роками, але не без певної гіркоти розчарувань.

Згідно з даними досліджень громадської думки в Україні, Росії, Болгарії, Угорщині, Словаччині, Чехії, Польщі, Литві та колишній Східній Німеччині, проведених у 1991-му і восени 2009 року американськими соціологами, ставлення громадян посткомуністичних країн до таких понять, як «капіталізм» і «демократія» дещо змінилося. Так виглядає, що люди у віці до 50 років більше раді звершенням останнього 20-річя, аніж старше покоління.

Ендрю Когут, президент Pew Research Center, відзначив, що є значні відмінності в оцінках змін з урахуванням віку, інших демографічних особливостей. «У комуністичні часи фактично кожен почував себе не зовсім щасливим у своєму житті. Сьогодні більшість людей почуває себе добре, але є значні відмінності залежно від віку та інших демографічних характеристик», – каже він.

Менше аніж одна третина українців, наприклад, схвалюють нині перехід до багатопартійної демократії, хоча у 1991 році дві третини опитуваних в Україні Pew Research Center-ом бажали таких змін. У Росії більшість оплакує Радянський Союз і майже половина стверджує, що має постати Російська імперія. Якщо у 1991 році 52 відсотки українців сказали соціологам із Pew Research Center, що вони схвалюють перехід до капіталізму, то сьогодні такої думки дотримуються лише близько 40 відсотків опитаних в Україні. А в сусідній Угорщині понад 70 відсотків респондентів сказали, що їхній економічний стан був кращим при комуністах, хоча у 1991 році 80 відсотків із них бажали капіталістичних змін.

Глобальна криза похитнула віру людей в капіталізм і демократію

У колишньому Східному блоці через фінансову кризу посилилися відмінності у ставленні до демократії і капіталізму. Якщо в Чехії, Словаччині і Польщі, де витримали глобальну кризу порівняно успішно, найбільше вітають ринкові і демократичні реформи, то в розбитих кризою Угорщині, Україні, Литві все ще намагаються компенсувати їхній розвиток додатковими податками, що викликає в населення невдоволення і спадом, і місцевими урядами.

Колишній держсекретар США Мадлен Олбрайт, яка репрезентувала дослідження Pew Research Center, заявила, що населення досліджуваних країн найбільше розчароване у своїх елітах і незадоволене діями урядів своїх країн. «Загалом і в цілому життя людей змінилося за цей час на краще, але вони сподівалися на значно більше. Цим і пояснюється їхній нинішній песимізм», – зауважила пані Олбрайт.

Так, в Україні понад 60 відсотків думають, що їхнє життя було кращим до 1991 року, в Росії так вважає майже половина населення. Після економіки на другому місці стоїть проблема корупції, яку вважають чи не найбільшим злом у 6 із 9 посткомуністичних країн. Українці ж називають корупцію їхньою найгострішою проблемою, яка доповнюється безупинним забрудненням життєвого простору та наростаючою злочинністю.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG