Доступність посилання

ТОП новини

Соломія Крушельницька у Варшаві


Проект спорудження у Варшаві погруддя Соломії Крушельницької профінансував фонд «Open Ukraine». Автори погруддя співачки скульптори Василь Ярич та Орест Скоп.
Проект спорудження у Варшаві погруддя Соломії Крушельницької профінансував фонд «Open Ukraine». Автори погруддя співачки скульптори Василь Ярич та Орест Скоп.

Варшава – У Великому театрі Варшави урочисто відкрили погруддя всесвітньовідомої української оперної співачки Соломії Крушельницької. Шанувальники оперного мистецтва радіють із того, що до них символічно повернулася колись обожнювана публікою примадонна варшавської оперної сцени.

Соломія Крушельницька уславилася в історії польського оперного мистецтва початку 20-го століття як неперевершена виконавиця в операх Станіслава Монюшка. Виступаючи на варшавській сцені впродовж чотирьох театральних сезонів із 1898-го по 1902 рік, Крушельницька набула неймовірну популярність серед польської публіки. Звучання її драматичного сопрано варшав’яни обожнювали особливо в сольних партіях «Гальки» – однойменної опери Монюшка.

Сьогодні ж Соломія Крушельницька повернулася до театру – вже у скульптурному зображенні.

На думку директора Музею оперного мистецтва Анджея Кручинського, ця подія має стати поштовхом для подальшого розвитку стосунків із українськими театрами

«Сподіваюся, що наш урочистий захід, котрий завершується встановлення тут погруддя Соломії Крушельницької, можна вважати прологом майбутніх ще тісніших, плідних культурних відносин із українською стороною. Варто згадати, наприклад, співробітництво із львівським Оперним театром та гостювання на сцені нашого театру співаків з України», – наголошує Анджей Кручинський.

«Культура та історія України і Польщі тісно пов’язані між собою» – посол

Про тісні й давні зв’язки мистецьких кіл України й Польщі говорив і Посол України в Респубіліці Польща Олександр Моцик. «Соломія Крушельницька – це національний скарб України, але своїм талантом вона також збагатила культурну панораму Польщі. Історія її життя – це доказ того, що культура та історія України і Польщі тісно пов’язані між собою», – зазначив посол.

Відповідного настрою зібранню додав концерт, у якому прозвучали оперні арії світових та українських композиторів, перевагу яким віддавала Соломія Крушельницька.

Варшав’янка Катерина Сіроцька була переповнена враженнями. «Наша Соломія Крушельницька піднімає рівень української культури в Польщі. Однак у Варшаві була не лише Соломія Крушельницька. Тут було багато поетів, особливо у міжвоєнному періоді, – каже вона. – Є вулиці, будинки, в яких вони жили й працювали. Хоч у Варшаві жили Олена Теліга, Наталія Лівицька-Холодна, але про них ще ніхто не знає. Нам ще треба їх якось відзначити. Я надіюсь, що нині була така перша «добра ластівка» про Україну».

Проект спорудження у Варшаві погруддя Соломії Крушельницької профінансував фонд «Open Ukraine». Автори погруддя співачки – скульптори Василь Ярич та Орест Скоп.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG