Доступність посилання

ТОП новини

Харків готується до урочистого відкриття оновленого стадіону «Металіст»


Харків – У Харкові в суботу відбудеться урочисте відкриття оновленого стадіону «Металіст». Його реконструкція тривала в рамках підготовки України до проведення Євро-2012. Роботи на стадіоні велися прискореними темпами, адже Харків хоче мати право прийняти матчі футбольної першості. Тому завершити реконструкцію поспішали до вирішального засідання виконкому УЄФА, яке відбудеться 12 грудня.

Урочисте відкриття стадіону «Металіст» відбудеться 5 грудня. Грандіозного шоу організатори не обіцяють, утім і подробиць святкування також не розголошують. Відомо, що присутнім на урочистостях буде і Президент Віктор Ющенко. Цього ж дня на оновленому стадіоні відбудеться матч прем’єр-ліги: харківський «Металіст» прийматиме київську «Оболонь».

Реконструйований «Металіст» номінуватимуть на присвоєння категорії «еліт-класу», «п’ятизіркової», як і «Донбас-арена» в Донецьку. Втім, порівнювати ці два стадіони не варто, кажуть харківські чиновники. Адже, на відміну від «Донбас-арени», стадіон «Металіст» робили не просто футбольним, а легкоатлетичним спортивним комплексом. Амбітні плани – проведення тут також Чемпіонату світу або Європи з легкої атлетики.

І проект реконструкції, і будівельні роботи – справа рук українських фахівців. Наступного року місцева влада планує представити стадіон на отримання Державної премії в галузі архітектури та будівництва.

Краще за європейські стандарти

По-справжньому за напіврозвалений стадіон узялися лише 2006 року, коли Україна й Польща отримали право на спільне проведення матчів європейської футбольної першості 2012 року, а Харків потрапив до списку резервних міст, які можуть прийняти Євро. Загальну вартість реконструкції спорткомплексу оцінили майже в 600 мільйонів гривень. Згідно з кошторисом, більшу частину витрат покриває держава – 41 відсоток, третину від вартості робіт фінансують із міського й обласного бюджетів, решта – за рахунок інвестора.

За два з половиною роки стадіон у Харкові перетворився на найсучаснішу і «складну агротехнічну споруду» – так висловився щодо футбольної арени перший віце-президент Федерації футболу України Сергій Стороженко. Колись тридцятитисячник, нині «Металіст» вміщує 42 тисячі вболівальників. А вся футбольна інфраструктура схована під землею: лабораторії допінг-контролю, приміщення для арбітрів та інспекторів матчів тощо.

«Перевершили деякі європейські стандарти. Наприклад, якщо для Ліги чемпіонів європейський стандарт освітлення футбольного поля – 1200 люксів, а для Чемпіонату Європи –1400 люксів ступінь освітлення, то на стадіоні «Металіст» – 2400 люксів. Тобто увімкнення всіх прожекторів і всієї системи дозволяє абсолютно повністю освітити кожний міліметр поля», – каже Сергій Стороженко.

Злети й падіння стадіону

Історія створення ОСК «Металіст» бере початок у 1925 році. Тоді робітники паровозобудівельного заводу звели футбольне поле, бігові доріжки і невеличку трибуну для глядачів. На той час це був найбільший стадіон у Харкові, який мав назву «Трактор».

У 1949-му після першої реконструкції стадіон перейменували у «Дзержинець», пізніше в «Авангард», і вже на початку 60-х років минулого століття спортивна арена отримала свою нинішню назву «Металіст». Тоді ж на стадіоні вперше в Радянському Союзі з’явилася дренажна система, а згодом і найкращий у країні газон.

Утім, ніщо не вічне, і на початку 1980-х на «Металісті» повністю демонтували південну трибуну, щоб незабаром звести нову. Але з невідомих причин будівництво заморозили, і майже 20 років трибуна залишалася обгородженою дерев’яним парканом. Роботи поновили лише з розвалом СРСР, але згодом знову зупинили.

Той час добре пам’ятає вболівальник ФК «Металіст» Євген Мазуренко. «І «Металіст» результату не показував, і люди не ходили, і стадіон валився. Іржавіли ці вишки освітлювальні. Світла, до речі, взагалі не було. Взимку та восени, коли темніє рано, люди приходили засвітла, а виходили з ліхтариками або палили газети», – пригадує вболівальник.

(Харків – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG