Доступність посилання

ТОП новини

Росія і США «пояснювали» суду в Гаазі, чи законна незалежність Косова


Мапа Косова
Мапа Косова

Прага – Сполучені Штати і Росія, які дотримуються протилежних поглядів щодо законності проголошення незалежності краєм Косово, у вівторок представляли свої аргументи у Міжнародному суді у Гаазі. Рішення суду, який діє під егідою ООН, виконувати необов’язково, але воно може вплинути на позицію держав, які вже визнали державність косовців.

Косово відділилося від Сербії в лютому минулого року. Відтоді понад 60 країн, включно з більшістю членів Європейського Союзу, визнали незалежність краю. У вівторок Сполучені Штати закликали суд ООН не ставити під сумнів державність Косова, що, на їхню думку, принесло стабільність на Балкани. Натомість Росія, близький союзник Сербії, переконувала міжнародне правосуддя в тому, що відділення Косово є негативним сигналом для всіх сепаратистів.

Офіційний Белград, який і подав позов до суду ООН, наполягає на тому, що одностороннє відділення Косова суперечить міжнародному праву. Але голова американської делегації в Гаазі Гарольд Хонджу Ко стверджує, що міжнародні норми не встановлюють тут чітких правил, а рішення визнавати незалежність чи ні, залежить від окремих країн.

Сполучені Штати вважають, що міжнародний суд не зобов’язаний оголошувати жодного вердикту. «Ми закликаємо цей суд або відмовитися оголосити висновок, або просто дати ствердну відповідь на запитання, чи проголошення незалежності Косова відповідає міжнародному праву», – зазначає Гарольд Хонджу Ко.

Американці звертають увагу і на те, що сербські урядовці неодноразово заявляли, що не визнають незалежності Косова ні за яких обставин, навіть якщо так вирішать у Гаазі.

Росія посилається на резолюцію ООН


Аргументи Москви в міжнародному суді представляв Кирило Ґеворґян, посол Росії в Нідерландах. Він заявив, що відділення Косова суперечить одній із резолюцій ООН. За цим документом 10 років тому в Косові почала керувала тимчасова адміністрація ООН.

«Перехідний період, коли Косово має мати автономію від Сербії, коли там керує міжнародна адміністрація, все ще триває. Резолюція 1244 залишається в силі, – зауважує Кирило Ґеворґян. – Тому жодна установа не може односторонньо проголошувати незалежність Косова».

Росія вважає, що про статус Косова мають домовитися Приштина і Белград, а потім за нього має голосувати Рада безпеки ООН.

Цього тижня свої аргументи про незалежність Косова викладають всі постійні члени Ради безпеки. У понеділок представник Китаю заявив, що рішення Приштини суперечить принципам державного суверенітету і територіальної цілісності. Ще два інші постійні члени керівного органу ООН – Франція і Велика Британія – визнали незалежність Косова. Офіційний Париж даватиме свідчення в суді в середу, а Велика Британія у четвер.

Очікують, що Міжнародний суд у Гаазі оголосить рішення з приводу законності проголошення незалежності Косова наступного року.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG