Доступність посилання

ТОП новини

У харківських вузах не хочуть чути про Бандеру


Лідер ОУН Степан Бандера (1909-1959)
Лідер ОУН Степан Бандера (1909-1959)

Харків – Вищі навчальні заклади Харкова відмовляються проводити тематичні лекції для студентів про національно-визвольну боротьбу України та постать провідника ОУН Степана Бандери. Проведення таких лекцій та круглих столів передбачено листом Міністерства освіти, який вузи отримали ще у квітні. Однак до кінця року з понад двадцяти вузів Харкова про Бандеру студентам розповіли лише у двох.

Нагадав про рекомендації Міносвіти та те, що 2009 року Україна святкувала 100-літній ювілей від дня народження Степана Бандери, керівникам вищим навчальних закладів Харкова обласний осередок Молодіжного націоналістичного конгресу (МНК). Представники цієї організації звернулися до понад двадцяти вузів міста, і лише у двох отримали згоду на проведення лекцій про діяльність ОУН і дозвіл зайняти вільну аудиторію. Вмовити ректорат решти навчальних закладів виявилося надто складно, зазначає лідер МНК на Харківщині Сергій Кузан.

«Коли ми приходили з листом міністерським, копією, з пропозиціями, в основному в канцелярії відмовлялися приймати ці заяви. Кажуть, ось йдіть на прийом. На прийомі кажуть: зверніться там до цього... Такі от формальні речі», – розповів лідер МНК у Харкові.

Сергій Кузан вважає, що у вузах тягнуть час, бо сподіваються що після президентських виборів про Бандеру не згадуватимуть.

Чому за вісім місяців року навчальні заклади не спромоглися виконати рекомендації Міносвіти, у вузах не змогли пояснити і Радіо Свобода. Звернення до канцелярій проректорів та прес-центрів виявилися марними: усі відповідальні особи надто зайняті аби давати коментар з цієї теми.

Студенти запитували про фінансування ОУН і політичні вбивства

У Молодіжному націоналістичному конгресі радіють, що змогли хоч у двох вузах розповісти про Бандеру. Лекції зібрали понад 300 студентів, загалом першого та другого курсів. І в кожного з них, зауважує Сергій Кузан, із огляду на майбутню професію своя зацікавленість і свої питання.

«В економічному університеті більше цікавило, а звідки організація українських націоналістів здобувала гроші в той час на свою діяльність. В університеті будівництва та архітектури студенти більше цікавилися такими подіями, як наприклад, політичні вбивства польських діячів», – каже Сергій Кузан.

П'ятикурсниця Політехнічного університету Марина зазначає, що ані їй, ані її однокурсникам лекції про Бандеру з огляду на її фах (дівчина захоплюється комп'ютерами) не надто цікаві. Утім, серед однолітків знає тих, хто б із радістю відвідав таке заняття.

«Звісно, для частини студентів, для частини однолітків це цікаво. Моя подружка з філологічного факультету... і для істориків це цікава особистість», – зауважила Марина.

Втім гуманітарні вузи Харкова поки згоди на проведення лекцій про Бандеру не дають. Натомість на початку нового семестру, у лютому, МНК планує провести диспут з цієї теми в академії дизайну та архітектури, де вже на це погодились.

********

Аудіозапис промови Степана Бандери, 1959 рік:



ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG