Доступність посилання

ТОП новини

У Єврокомісії депутати «забракували» одного із призначених комісарів


Брюссель – У парламенті Євросоюзу тривають публічні слухання кандидатів на посади європейських комісарів. Переконати депутатів у своїй здатності керувати різними галузями європолітики мають всі 26 запропонованих членів нової Комісії. Та виглядає, що крісла у цій установі посядуть не всі претенденти. Кандидат на посаду комісара з гуманітарної допомоги та міжнародного співробітництва – болгарка Рум’яна Желева – викликала у парламентарів сумніви. Вони підозрюють, що на батьківщині Желева має прихований бізнес, а її чоловік пов’язаний із організованою злочинністю.

Новий склад Єврокомісії під головуванням Жозе Мануеля Баррозу не застрахований від неприємних сюрпризів. Члени Європейського парламенту повинні переконатися в компетентності запропонованих 26 кандидатів у єврокомісари. 2004 року після публічних слухань, двом комісарам відмовили, а третього через некомпетентність змусили перейти з відділу енергетики до сфери європейських податків.

Слухання кожного претендента триває три години. Це випробування у формі коротких питань-відповідей з відносним успіхом вже пройшли британка Кетрін Аштон, призначена віце-президентом Комісії та Верховним представником ЄС із закордонних справ. Комісари з економіки Рен, із розвитку Пієбалґс, із юстиції та прав людини Редінґ, із енергетики Еттінґер та інші також пройшли через це, так би мовити, «парламентське горнило».

Перша «жертва» – представниця Болгарії

Першою «жертвою» депутатів стала Рум’яна Желева, яка претендує на пост комісара з гуманітарної допомоги та управління кризовими ситуаціями. Під час слухань депутатів більше зацікавила її діяльність на батьківщині, ніж бачення Желевою європейської політики. Її запідозрили у наданні неправдивої інформації щодо приватного бізнесу, а це не сумісне з політичною діяльністю. Йдеться про володіння компанією «Ґлобалконсалт».

Сама Рум’яна Желева відкидає ці звинувачення, як і в тому, що її чоловік має зв’язки зі злочинним світом. Проте парламентарі залишаються скептичними.

«Я маю надію, що голова Комісії пан Баррозу та Європарламент достатньо професійні, щоб уладнати цю проблему якомога швидше, – коментує євродепутат від Люксембургу Шарль Ґоренс. – Але ми не можемо припинити дискусії навколо цього питання, доки не матимемо повної ясності».

Так само чесних та прозорих пояснень щодо пані Желевої вимагають і інші представники парламенту ЄС, надаючи Єврокомісії для цього 24 години. Реакція Жозе Мануеля Баррозу поки що не відома, проте його речниця Пія Аренкільде Гансен на зустрічі із журналістами зробила обережну заяву.

«Голова (Комісії) зберігає довіру до всіх призначених комісарів, відштовхуючись від інформації, яку він отримав», – каже вона, додаючи що ця позиція пана Баррозу не змінилася».

Аренкільде Гансен також пояснила, що згідно з регламентом, реагувати на подібні ситуації Комісія може тільки після завершення слухань всіх претендентів у Парламенті, тобто після 19 січня.

Новий комісар від Словаччини також може отримати відмову?

А тим часом інший новопризначений комісар, словак Марош Шефчович теж потрапив під масовану атаку критики парламентарів. Цьому політикові, що має обійняти пост заступника голови Комісії у зв’язках із Європарламентом та іншими євроустановами, нагадали про його дискримінаційні заяви щодо ромів. У 2005 році він висловлював твердження, що, мовляв, його співгромадяни-роми експлуатують соціальну систему Словаччини. Такі заяви, на думку деяких євродепутатів, не гідні людини, яка претендує на посаду заступника голови Європейської комісії.

Ухвалення нового складу Єврокомісії має відбутися 26 січня. Причому депутати мають право відкинути тільки весь склад нової Комісії, запропонований Баррозу, разом.

Проте є й інший вихід: голова Єврокомісії може попросити Болгарію, щоб та запропонувала іншу кандидатуру.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG