Доступність посилання

ТОП новини

У російському Калінінграді протести об’єднали всі невладні сили


Учасники багатотисячного мітингу у Калінінграді, 30 січня 2010 року
Учасники багатотисячного мітингу у Калінінграді, 30 січня 2010 року

Прага – Акція протесту в Калінінграді на заході Росії об’єднала днями всі політичні й громадські сили, за винятком владної в усій Росії партії «Єдина Росія», проти дій підконтрольної «єдиноросам» місцевої влади. До економічних вимог учасники мітингу додали й політичні.

Понад 10 тисяч мешканців трохи більш як 420-тисячного Калінінграда вийшли в неділю на противладну демонстрацію на протест проти дій місцевої влади, зокрема наміру підвищити деякі податки.

Один із організаторів мітингу, депутат Калінінградської обласної думи Соломон Гінзбург розповів колегам із російської служби Радіо Свобода, що метою демонстрації було «спрямувати стихійний протест проти дедалі гіршого соціально-економічного становища людей і всього регіону в конструктивне русло».

Таких масових акцій, за його словами, в місті ще не було навіть у 1991-му, коли люди вийшли на вулиці на захист демократії і проти консервативного путчу в тодішньому радянському керівництві, відомого як ҐКЧП.

Шок у владній партії


До чого ж треба було довести калінінградців, запитує Гінзбург, щоб для мітингу об’єдналися такі різні сили, як лівоцентристські «Патріоти Росії» і «Справедлива Росія», комуністи і Ліберально-демократична партія Володимира Жириновського, опозиційний рух «Солідарність» і низка громадських і навіть інвалідських організацій, – і всі разом виступили з єдиними економічними й політичними вимогами.

Підсумком мітингу якраз і стала резолюція, в якій були і економічні, і політичні вимоги. Серед останніх – відставка губернатора області, члена владної в Росії партії «Єдина Росія» Георгія Бооса. Представники цієї партії на мітинг не прийшли.

А поза резолюцією залишилося гасло, яке, за словами Соломона Гінзбурга, народилося серед учасників мітингу, – гасло, що стало закидом і самому Володимирові Путіну, адже нинішній прем’єр-міністр Росії одночасно очолює й «Єдину Росію»: «Путін відповідає за Бооса!»

За словами оглядачів, представники «Єдиної Росії» після мітингу в Калінінграді були шоковані.

Влада звинувачує опозицію

Один із них, депутат Державної думи Росії від Калінінграда й голова думського комітету з економічної політики Євген Федоров, сказав Радіо Свобода, що Калінінградська область до економічної кризи була найдинамічнішою в Росії.

За його словами, через це в області весь час підвищувалася зарплата й соціальний рівень громадян. Тепер же, заявляє депутат, люди, які звикли весь час підвищувати свій рівень життя, самі приголомшені, опинилися в «психологічно поганій атмосфері».

Саме це, стверджує російський владний політик, і продиктувало «економічну компоненту» демонстрації під економічними гаслами.

А гасла політичні їм привезла з Москви «команда Бориса Немцова», одного з чільних російських опозиційних діячів, заявив Євген Федоров.

Тепер, як стверджує один із організаторів калінінградської демонстрації Соломон Гінзбург, влада регіону готує на суботу «антимітинг», який має засвідчити підтримку губернаторові. За його даними, на місця вже спустили рознарядку про виведення людей, щоб на провладну демонстрацію їх вийшло більше, ніж на протестну, – 15 тисяч.

Політолог бачить руку місцевої еліти, усуненої від влади

А тим часом російський політолог Микола Петров вважає, що до мітингу причетний не Борис Немцов із доволі далекої Москви, а частина місцевої політичної еліти. За його словами, інакше, як виглядає, не можна пояснити, яким чином на тлі доти нечисленних стихійних чи й опозиційних соціальних протестів виникла така потужна протестна хвиля.

Як кажуть коментатори, Георгій Боос, відставки якого вимагав мітинг, належить до політичного угруповання мера Москви Юрія Лужкова й завіз із собою до регіону своїх соратників із російської столиці, які й стали біля керма областю.

Місцеві ж представники калінінградської еліти зацікавлені самі цими місцями, навіть якщо сам губернатор всидить у кріслі, щоб, зокрема, забезпечити «неколоніальний» характер розвитку цього найзахіднішого, особливого російського регіону, відокремленого від решти території країни іншими державами.

Протести також можуть змусити Москву ухвалити закони про поновлення особливих економічних прав області, вважають оглядачі.

Але, каже політолог Микола Петров в інтерв’ю Радіо Свобода, і для московського центру дуже важливо виключити можливість створення прецеденту, коли зміну місцевого керівника здійснюють на вимогу людей, що вийшли на вулиці. За його словами, для Москви виникнення такого прецеденту було б дуже небезпечне.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG