Доступність посилання

ТОП новини

Російські дипломати радять Сербії не поспішати до НАТО


Белград – Посол Росії в Сербії Олександр Конузін попередив, що Сербія остаточно втратить край Косово в разі, якщо вступить до НАТО. Антиєвропейським опозиційним силам на сербській політичній арені така заява сподобалася. Іншим – не дуже.

Олександр Конузін уже кілька разів нагадував, що Північноатлантичний союз виступає за незалежність Косова та що вступ Сербії до НАТО буде обумовлений визнанням Косова.

Майже те саме упродовж вихідних у Брюсселі повторив представник Росії в НАТО Дмитро Рогозін. Точніше, він зробив ще один крок і сказав, що росіяни не можуть бути більшими сербами від самих сербів. Іншими словами, Москва могла б визнати Косово в разі вступу Сербії до НАТО.

Сербські урядовці, як правило, не коментують заяв російського посла. Адже Сербії необхідна політична підтримка Росії у врегулюванні регіональних проблем.

А от представники неурядових організацій, м’яко кажучи, обурені. В пресі та в радіо- й телевізійних передачах було кілька цікавих коментарів, не дуже прихильних до московського уряду.

Щоденна газета «Дневник», скажімо, матеріал про відносини з Москвою надрукувала під заголовком «Хай Росія покладе на стіл ясну пропозицію». В ньому мовиться, що росіяни багато вимагають, а мало дають навзамін.

У політиці переважають інтереси

Нинішню сербську владу більшість оглядачів називає проєвропейською. Однак іноді можна почути, що Белград традиційно близький до Москви.

Ці два твердження не обов’язково суперечливі – адже в політиці переважають інтереси, і в російській, і в сербській. Професор столичного факультету політичних наук Предраґ Сімич, котрий донедавна був сербським послом у Франції, нагадує, що Москва ніколи не дивилася прихильно на розширення НАТО.

Коли йдеться про Косово, то про його майбутнє думають не лише албанці і серби, але і росіяни й американці. При цьому Росія, зазначає експерт, керується, насамперед, не сербськими, а своїми інтересами.

Згідно з усіма опитуваннями, понад 60 відсотків громадян Сербії виступає за вступ країни до Євросоюзу. Це не значить, що всі вони налаштовані проти Росії.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG