Доступність посилання

ТОП новини

Британський прем’єр хоче реформувати виборчу систему – можливий бунт однопартійців


Лондон – Парламент Великої Британії готується голосувати стосовно призначення референдуму щодо зміни нинішньої мажоритарної виборчої системи країни. Та на британського прем’єр-міністра Ґордона Брауна чекає бунт частини членів власної лейбористської парламентської фракції під час цього голосування.

Прем’єр-міністр Великої Британії Ґордон Браун хотів би запровадити так звану систему «альтернативного голосу», за якої виборці розташовують кандидатів у пріоритетній черговості. Річ у тім, що за нинішньої мажоритарної системи перемагає кандидат, що набирає у своєму окрузі просту більшість голосів порівняно з найближчим конкурентом.

Браун вважає, що цього недостатньо, зокрема, за умов падіння довіри британців до виборних політиків через нещодавній скандал з видатками депутатів парламенту. Браун заявив: «Нині більш, ніж будь-коли, важливо, щоб депутатів парламенту обирали за підтримки понад половини електорату. А саме так було б за системи «альтернативного голосу».

Якщо депутати Палати громад британського парламенту проголосують за референдум сьогодні увечері, то в кожному разі дуже малоймовірно, що за цього скликання парламенту буде достатньо часу, щоб закон пройшов усі парламентські процедури до наступних виборів, які за всіма прогнозами має бути призначено на 6 травня.

А в наступному парламенті, де, як очікується, більшість матиме Консервативна партія, що виступає проти зміни мажоритарної системи, закон усе одно буде заблоковано. Адже торі вважають, що нинішня система гарантує формування сильного і стабільного уряду.

Лейбористи оцінюють користь чи шкоду собі від нової системи

Проте від 20 до 40 депутатів-лейбористів все одно збираються голосувати проти плану лідера їхньої партії. Вони вважають, що від системи «альтернативного голосу» виграють менш популярні кандидати і що у майбутніх виборах ця система може коштувати кандидатам-лейбористам парламентських мандатів.

Інші вбачають у намаганні змінити систему – розрахунок привабити на бік лейбористів третю завбільшки Ліберально-демократичну партію у разі, якщо в наступному парламенті жодна партія не здобуде 50 відсотків мандатів і треба буде формувати коаліцію. Нова система вважається вигідною для ліберальних демократів, що посідають другі місця у багатьох виборчих округах.

Сьогоднішнє голосування теоретично може відкрити шлях до референдуму наступного року. Лейбористи обіцяли такий референдум ще у своєму виборчому маніфесті 1997 року, проте після перемоги Тоні Блера з величезною перевагою ідею відклали у довгу шухляду.

Ліберально-демократична партія внесла свою поправку до закону. Вона назвала систему «альтернативного голосу» кроком у правильному напрямку, проте каже, що це не є повноцінною заміною «пропорційній системі».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG