Доступність посилання

ТОП новини

Відносини між Москвою та Бішкеком ускладнилися


Президент Дмитро Медведєв (праворуч) розмовляє зі своїм киргизьким колегою Курманбеком Бакієвим під час зустрічі у Москві, 3 лютого 2009 року
Президент Дмитро Медведєв (праворуч) розмовляє зі своїм киргизьким колегою Курманбеком Бакієвим під час зустрічі у Москві, 3 лютого 2009 року

Прага – Ще рік тому відносини між давніми союзниками Росією та Киргизстаном, здавалося, були близькими як ніколи. Москва погодилася надати 2 мільярди доларів кредиту владі Курманбека Бакієва. Під час останніх зустрічей Бакієва і президента Росії Дмитра Медведєва сторони домовлялися про будівництво російської військової бази поблизу Бішкека. Але вже сьогодні Москва не приховує свого невдоволення фінансовими діями киргизького уряду, і прем’єр-міністр Росії Володимир Путін дав зрозуміти, що Москва не поспішає виділяти подальші частини кредиту у 2 мільярди доларів.

Все у відносинах двох країн було добре до того часу, допоки фінансова допомога киргизькому урядові з Росії у розмірі в 150 тисяч доларів та перший транш кредиту в 300 тисяч доларів на будівництво гідровузла Камбарата не надійшли до Бішкека. Хоча й узгоджена умова кредитування сягає лише половини відсотка з відстрочкою платежу на 25 років, все ж з самого початку справи пішли не зовсім вдало.

Бо уряд Киргизстану відразу ж переправив 150 тисяч доларів, отриманих від Росії, в новий інвестиційний фонд, звідки гроші почали позичати під дуже високі відсотки. Це обурило росіян.

Перший секретар російського посольства Віталій Скріннік заявив у Бішкеку: «Це повна дурниця. Ці гроші давалися для зарплат киргизьким вчителям, лікарям, міліції, суддям. Щодо цих грошей, то ухвалу про їхнє цільове призначення ухвалювала Держдума. А киргизи вирішили на цих грошах трішки заробити».

Із приводу таких фінансових дій киргизької сторони ще у листопаді в Ялті на саміті СНД відбулася гостра розмова між Володимиром Путіним і главою уряду Киргизстану Даніяром Усеновим. Тут російський прем’єр висловив невдоволення використанням російської фінансової допомоги для, так би мовити, сімейного бізнесу Бакієвих. Бо згаданий інвестиційний фонд очолює син Курманбека Бакієва Максим.

Після такої різкої розмови в Ялті в Бішкеку подалися шукати гроші для будівництва електростанції Камбарата в Китаю. Делегацію в Пекіні очолював Максим Бакієв. Після цього китайські фахівці вже побували на місці будівництва нового киргизького гідровузла.

Росіянам не подобається військова база США в Киргизстані

Стосунки між Москвою і Бішкеком похолоднішали ще більше після кількох нападів у Киргизстані на російських громадян, зокрема, побиття в Бішкеку в грудні 2009 року політолога з Москви Олександра Князєва. Останній повідомив журналістам про арешт в Росії банківських рахунків Максима Бакієва, хоча останній спростовував наявність таких.

Відомо, що й сусідній Узбекистан різко виступив проти розміщення поблизу його кордону на території Киргизстану російської військової бази. Москва невдоволена також тим, що американська база на території киргизького аеропорту «Манас» так і не була закрита. Про це запитував свого киргизького колегу Усенова Володимир Путін під час саміту СНД в Ялті восени минулого року. На що Усенов відповів, що це, мовляв, «лише центр транзиту» американців до Афганістану й назад.

Відносини двох країн отруює й інформація про зв’язки киргизьких політиків із опальним російським бізнесменом Борисом Березовським. Тому й відчутно, що за останній рік сталося похолодання між Росією та Киргизстаном і Бішкек все більше ігнорує деякі з побажань Москви у регіоні.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG