Доступність посилання

ТОП новини

CША: нова ядерна доктрина


Барак Обама
Барак Обама

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах Білий дім має незабаром затвердити нову доктрину ядерної стратегії, яка передбачатиме постійне і значне скорочення багатьох тисяч боєголовок з американського арсеналу атомної зброї.

Ядерну доктрину під назвою «Огляд ядерної позиції» ревізує і оновлює кожен президент як головнокомандувач збройних сил країни.

Вже відомо, що Барак Обама відкинув пропоновану для нової доктрини декларацію, що Сполучені Штати ніколи не вдадуться до застосування ядерної зброї першими.

Перегляд існуючої доктрини і можливі зміни стратегії

У понеділок 1-го березня міністр оборони Роберт Ґейтс мав покласти на стіл президента низку нових пропозицій.

Найголовніша з них має визначити, за яких саме обставин Сполучені Штати можуть вдатися до ядерного удару. Це питання від часів «холодної війни» завжди вважалося ключовим елементом ядерного стримування.

Чинна доктрина передбачає можливість ядерної відповіді у випадку нападу на Америку із застосуванням біологічної чи хімічної зброї масового знищення з боку держави, що не має ядерної зброї. Відомо, однак, що США відтак не розроблятимуть жодного нового виду ядерної зброї. Натомість, мільярди доларів підуть на забезпечення надійності значно скороченого арсеналу. Тисячі атомних боєголовок будуть демонтовані.

Можливість неядерного варіанту

Відомо, що Барак Обама виступає за ліквідацію ядерної зброї в усьому світі. Це, зрозуміло, ідеальний варіант.

Але американська ядерна зброя є на європейській території. Можливо, її теж вирішать скорочувати. Принаймні, «Нью-Йорк Таймс» (газета звично добре поінформована), посилаючись на урядові джерела, повідомляє про неофіційні переговори з союзниками по НАТО про можливість цілковитого виведення тактичної ядерної зброї з Європи. Нині вона розташована у Німеччині, Італії, Бельгії, Туреччині, Голландії.

Водночас, нова доктрина передбачатиме зміцнення протиракетної оборони, орієнтованої здебільшого на регіон Перської затоки – з огляду на загрозу з боку Ірану.

До речі, у нещодавно опублікованому «Чотирирічному оборонному огляді» є повідомлення про роботу над новим класом неядерної зброї під назвою «Швидкий глобальний удар». Це міжконтинентальні ракети високоточного наведення з потужними неядерними боєголовками. Запущені з території Сполучених Штатів, вони здатні сягати будь-якої точки на земній кулі менш ніж за одну годину.

Ця зброя надасть можливість неядерного удару, наприклад, по керівниках терористичної мережі «Аль-Каїда» десь у горах Пакистану або дозволить знищити запобіжним ударом північнокорейську ракету на стартовому майданчику, як пише «Нью-Йорк Таймс».

Нові ракети будуть розташовані на нових базах в Америці, причому їх, можливо, відкриють для інспекції з Москви й Пекіна. Щоб там знали: ця зброя не ядерна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG