Доступність посилання

ТОП новини

Червоний Хрест хвалить Баку й Тбілісі за боротьбу з сухотами у в’язницях


Нова в'язниця у Тбілісі, травень 2009 року
Нова в'язниця у Тбілісі, травень 2009 року

Прага – Міжнародний комітет Червоного Хреста з нагоди Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, який відзначають 24 березня, високо оцінив зусилля з метою зупинити поширення цієї небезпечної хвороби у в’язницях в Азербайджані і Грузії. Червоний Хрест закликає й інші країни з високою захворюваністю на туберкульоз скористатися прикладом Баку і Тбілісі.

Міжнародний комітет Червоного Хреста нагадує, що ще 15 років тому туберкульоз убивав в азербайджанських тюрмах приблизно по 300 в’язнів щороку. До минулого ж року кількість померлих на цю хворобу в центральному туберкульозному шпиталі в’язничної системи Азербайджану скоротилася до 20.

Як каже речниця Червоного Хреста в Женеві Анна Нелсон, вона, відвідавши цей шпиталь, була вражена надзвичайною ефективністю, з якою там відокремлювали, скажімо, високо заразних хворих від тих, хто успішно відбував лікування: «У них діє дуже ефективна система перевірки нових прибульців, щоб потенційні носії туберкульозу не змогли поширити його, якщо вони дійсно хворі, а також дуже дієва система лікування».

Речниця Червоного Хреста в Баку Ґюльназ Ґулієва каже Радіо Свобода, що цьому допомогла співпраця з Міністерством юстиції Азербайджану: «Ще в 1995 році у Третій колонії був відкритий спеціальний шпиталь для спеціалізованого лікування цієї хвороби. Туди перевели всіх пацієнтів із туберкульозом. Відокремлений лікувальний центр є заходом, щоб запобігти поширенню хвороби».

Так само успіху досягли і в Грузії, розповіла регіональний радник Червоного Хреста з програм проти туберкульозу у в’язницях Сільвія Вуст: там за останні 15 років перевірили понад 200 тисяч ув’язнених, у 7 тисяч із них виявили туберкульоз і 5 тисяч уже успішно вилікували. Таким чином, різко впала і смертність від цієї хвороби – від близько ста до кількох випадків щороку.

У Тбілісі керівник одного з підрозділів Національної протитуберкульозної програми Грузії Маріне Джанджгава розповіла Радіо Свобода, що її країні нелегко втримати цей результат після того, як близько року тому Міжнародний комітет Червоного Хреста припинив роботу у Грузії, й її програма тепер мусить сама впоратися з великою кількістю в’язнів і обсягом діяльності, що її вів Червоний Хрест: «Ситуація не погіршилася, але деякі проблеми є. Головним чином це запізніле діагностування. Але коли вже у в’язня виявили хворобу, він отримує необхідне лікування».

Україні подають приклад боротьби з небезпечною хворобою

Туберкульоз у світі вбиває по одній людині що 20 секунд. За останніми даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, ще за 2008 рік, тоді у світі на туберкульоз захворіли 9 мільйонів 800 тисяч осіб, і 1 мільйон 800 тисяч випадків призвели до смерті хворих.

У в’язницях, де нерідко погане провітрювання, погана страва, погана охорона здоров’я й переповнені приміщення, ця хвороба, що передається крапельно-повітряним шляхом, може бути поширена в 40 разів більше, ніж «на волі», й передаватися і охоронцям, іншим працівникам, відвідувачам тощо, застерігає речниця Червоного Хреста Анна Нелсон: «В’язниці – це розплідник туберкульозу. Проблема в тому, що він настільки заразний, що його за ґратами не втримати – він знайде спосіб вибратися назовні».

Міжнародний комітет Червоного Хреста закликає й інші країни, в яких поширений туберкульоз, скористатися прикладом Азербайджану і Грузії. За словами речниці Червоного Хреста, для цього потрібна «політична відвага», рішучість, а далі наполегливість і терплячість.

Однією з таких країн є й Україна, яка, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, є серед «лідерів» у світі за захворюваністю на туберкульоз.

І хоча українська офіційна статистика стверджує, що протягом останніх трьох років ситуація з туберкульозом в Україні починає дещо поліпшуватися, міжнародні організації ще не бачать підстав згадати й про неї як про позитивний приклад для інших.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG