Доступність посилання

ТОП новини

Демографічне старіння в Німеччині впливає на ринок житла


Німеччина – Демографічне старіння в Німеччині прогресує, і, як з’ясувалося, такий розвиток загрожує перетворитися не тільки на непомірний тягар для системи соціального захисту. Незабаром країні може забракнути помешкань, які б відповідали вимогам людей похилого віку. На сполох забили будівельні профспілки.

Раніше демографічний зріз німецького суспільства можна було порівняти з пірамідою: тонкий прошарок людей похилого віку спирався на міцний фундамент молодшого покоління. Нині розвиток відбувається в зовсім іншому напрямку, що знову й знову підтверджують експерти.

«Особливо рівень народжуваності, який залишається на стабільно низькому рівні, і збільшення тривалості життя призводять, з одного боку, до старіння суспільства, а з іншого – до його зменшення», – каже президент Федерального статистичного відомства Родеріх Еґелер.

Центральна соціальна проблема майбутнього

Уже зараз демографічний зріз суспільства за формою починає більше нагадувати грозову хмару, ніж піраміду. Такі зміни відчуваються в усіх сферах, у тому числі й на ринку нерухомості. Експерти стверджують, уже за 10 років бракуватиме близько 800 тисяч помешкань, які придатні для життя людей похилого віку. Зараз таких квартир нараховується 250 тисяч.

За словами голови будівельно-аграрної профспілки Німеччини Клауса Візенхюґеля, 2020 року понад 13 мільйонів жителів країни будуть старшими за 70 років. Німецький квартирний ринок зовсім не пристосований до такого розвитку, критикує профспілковий лідер.

Вимога профспілок – держава повинна негайно розпочати модернізацію помешкань, аби зробити їх придатними для людей похилого віку. Інакше старшому поколінню доведеться селитися в притулках. Це означає, що люді у віці змушені будуть звикати до нового досі незнайомого для них оточення. Крім того, розміщення у притулках для старих – це додатковий фінансовий тягар для державної скарбниці.

Соціальна напруга, на думку Візенхюґеля, може виникнути й через брак дешевого житла. «Зменшення доходів після виходу на пенсію при одночасному підвищенні оренди й подорожчанні комунальних послуг – це одна з центральних соціальних проблем найближчого десятиліття», – застерігає профспілковий лідер.

Комуни для тих, кому за 50


Чимало німців уже зараз починають готуватися до старості й інакше дивитися на квартирне питання. Остання тенденція – геть від анонімності ізольованого помешкання в багатоквартирних будинках, вперед до утворення штучних великих родин, членам яких за п’ятдесят.

Щоправда, поки що такі проекти є швидше винятком, ніж правилом, розповідає Доріс Тйоденкопф, яка спеціалізується на комуналках для людей похилого віку. «Поки такий проект стане на ноги, через нього проходить чимало зацікавлених, – каже вона. – Я б сказала, що приблизно дві третини знову йдуть, але третина залишається». Однак ті, хто наважується на такий крок і замість самотності обирають життя в комуні, врешті-решт не жалкують.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG